Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Ξεκινάει την αποστολή εκπαίδευσης 15.000 Ουκρανών στρατιωτών

Προϋπολογισμός επταετίας δαπανήθηκε σε επτά μήνες για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία

Από τη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

INTIME NEWS

Από τη χθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Θεαματικά αυξάνει η ΕΕ τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, με την έναρξη αποστολής για την εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών στρατιωτών και τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών, αξίας 500 εκατ. ευρώ, που αποτελεί την έκτη δόση της λεγόμενης... «ειρηνευτικής διευκόλυνσης» της ΕΕ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Επιπλέον, έχουν δοθεί 17 δισ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό.

Στη χτεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ των 27 κρατών - μελών επιβεβαιώθηκε η επιδίωξη της ΕΕ να γίνει μεγαλύτερος «παίκτης» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη, που εντείνεται και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα. Μεταξύ άλλων οι ΥΠΕΞ επικύρωσαν τις αποφάσεις για την εκπαίδευση των Ουκρανών σε κράτη - μέλη, αλλά και επιπλέον αποστολή εξοπλισμών αυξάνοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στα 3 δισ. ευρώ.

«Προϋπολογισμός επταετίας δαπανήθηκε σε επτά μήνες», υπογράμμισε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε αυτά προστίθενται μάλιστα και οι διμερείς συμφωνίες των κρατών - μελών για αποστολή εξοπλισμών, «οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες».

«Πρόκειται για μεγάλη πρώτη για την ΕΕ», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος για την αποστολή εκπαίδευσης 15.000 Ουκρανών στρατιωτών. «Ουδέποτε είχαμε διεξαγάγει αποστολή τέτοιας κλίμακας», ανέφερε. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορες εκπαιδεύσεις σε διάφορα κράτη - μέλη, ιδίως σε Γερμανία και Γαλλία, όπου Ουκρανοί στρατιωτικοί εξοικειώνονται με τη χρήση και τη συντήρηση πυροβόλων, εκτοξευτήρων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας που προσέφεραν οι Ευρωπαίοι. Η Γαλλία θα εκπαιδεύσει «ως και 2.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς» στο έδαφός της, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνού.

Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ συμμετείχε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να παραθέσει «συγκεκριμένες ανάγκες» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του.

Η Γαλλία αναμενόταν να επιβεβαιώσει την παράδοση άλλων 6 πυροβόλων CAESAR (πέραν των 18 που έχουν σταλεί ήδη), άλλων πυροβόλων των 155 χιλιοστών, συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων LRU (των γαλλικών αντίστοιχων των αμερικανικών HIMARS), καθώς και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «Crotale», που χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον UAVs.

Η Γερμανία και η Ισπανία έχουν επίσης ανακοινώσει την αποστολή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η εκπαίδευση από την ΕΕ θα γίνει με χρηματοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ), ταμείο που δημιουργήθηκε πέραν του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΕ, για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και προβλέπεται προϋπολογισμός 50 εκατ. ευρώ για τη φάση της έναρξης της αποστολής.

Συνολικά, σκοπός είναι να προσφερθούν «βασική εκπαίδευση» σε 12.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς και «εκπαίδευση ειδικότητας» σε άλλους 2.800.

Η Πολωνία θα αποτελέσει κεντρικό κόμβο της αποστολής, καθώς είναι «η πόρτα της εξόδου και της επιστροφής για τους Ουκρανούς». Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να εκπαιδεύσει μια ουκρανική ταξιαρχία.

Η ευρωπαϊκή αποστολή θα συμπληρώσει την εκπαίδευση που προσφέρουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί κυρίως σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας πρότειναν τη σύσταση «ειδικού δικαστηρίου» για «τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Η πρόταση δεν βρήκε μεγάλη στήριξη με το επιχείρημα πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ήδη συλλέγει στοιχεία για ρωσικές πράξεις βίας και γενοκτονίας.

Διεύρυνση για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της ΕΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, κάλεσε σε διεύρυνση της ΕΕ, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, υπογραμμίζοντας ότι τότε θα είναι σε θέση να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η διεύρυνση της ΕΕ ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια έχει αποκτήσει ακόμη πιο επείγουσα σημασία μετά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία έγινε υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ στις αρχές του καλοκαιριού, όπως και η Μολδαβία.

«Μια ΕΕ με 27, 30, 36 κράτη, που θα έχει πάνω από 500 εκατομμύρια» πληθυσμό «μπορεί να ασκήσει την επιρροή της ακόμη πιο έντονα στον κόσμο», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι «η ΕΕ συνεχίζει να αναπτύσσεται προς ανατολάς είναι ένα κέρδος για όλους μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ