Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Αύριο η συγκέντρωση για τα εργατικά «ατυχήματα»

Στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Ενας νεκρός εργαζόμενος και 4 τραυματίες σε μια βδομάδα

Να παρθούν τώρα μέτρα για να μπει τέρμα στον «φόρο αίματος» που πληρώνει η εργατική τάξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτούν εργατικά συνδικάτα από μια σειρά κλάδων και χώρων δουλειάς της Αττικής με τη συγκέντρωση που οργανώνουν αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Το αρχικό κάλεσμα για τη συγκέντρωση απηύθυνε το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, ενώ τη συμμετοχή τους έχουν αποφασίσει επίσης η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου, σωματεία και φορείς της Ελευσίνας.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του χρόνου η εργατική τάξη μετρά πάνω από 50 νεκρούς και ακόμα περισσότερους τραυματισμένους, σε εργατικά «ατυχήματα» που στην πραγματικότητα αποτελούν εργοδοτικά εγκλήματα γιατί τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια είναι κόστος, γιατί στο ζύγι του καπιταλιστή το κέρδος του βαραίνει περισσότερο από τη ζωή του εργάτη.

Τα σωματεία απαιτούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη της εργοδοσίας, στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι, ενίσχυση του προσωπικού και της υποδομής της Επιθεώρησης Εργασίας κ.ά.

Ενας νεκρός ναυτεργάτης σε βύθιση ρυμουλκού

Ενας νεκρός ναυτεργάτης είναι ο τραγικός απολογισμός της βύθισης του ρυμουλκού «ΠΟΘΗΤΟΣ ΙΙ» στο λιμάνι της Πάτμου, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, κατά τη διάρκεια των χειρισμών ρυμούλκησης του κρουαζιερόπλοιου «AZAMARA JOURNEY» σημαίας Μάλτας. Πρόκειται για τον 45χρονο κυβερνήτη, Γιάννη Τρικοίλη, πατέρα δύο παιδιών, ο θάνατος του οποίου ήρθε να αυξήσει τη μαύρη λίστα των εγκλημάτων στους τόπους δουλειάς που έχουν ανοίξει οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.

Ο κυβερνήτης εντοπίστηκε από δύτες μετά από ώρα, μέσα στο βυθισμένο ρυμουλκό, ενώ ο 26χρονος μηχανικός, το δεύτερο μέλος του πληρώματος, κατάφερε να γλιτώσει τη ζωή του την τελευταία στιγμή.

Οπως αναδείχθηκε από την Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), ο κανονισμός που αφορά τις ρυμουλκήσεις και τις προϋποθέσεις είναι τουλάχιστον 30 ετών. Ομως, σε αυτό το διάστημα το μέγεθος των πλοίων έχει αυξηθεί. Επιπλέον οι εφοπλιστές των ρυμουλκών για τη μείωση του κόστους στέλνουν ρυμουλκά με όσο γίνεται λιγότερους ίππους στις μηχανές. «Αν δείτε το ρυμουλκό που βυθίστηκε ήταν σαν μύγα μπροστά στο μέγεθος του κρουαζιερόπλοιου», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο της ΠΕΠΡΝ, Στ. Γεωργάκη.

Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί για τη στάση της εταιρείας και των αρμόδιων λιμενικών αρχών το γεγονός ότι το πλήρωμα του ρυμουλκού αποτελούνταν από μόλις 2 άτομα, όταν, σύμφωνα με τον κανονισμό, ακόμα και για τα πολύ μικρά ρυμουλκά, ως 500 ίππους, το λιγότερο που προβλέπεται είναι ένας κυβερνήτης, ένας μηχανικός και ένας ναυτόπαις.

Στην Εντατική 40χρονη μετά από σοβαρό εργατικό «ατύχημα»

Στο μεταξύ, όλο και μακραίνει ο κατάλογος των εργατικών «ατυχημάτων», με ένα ακόμα σοβαρό περιστατικό να συμβαίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε εργοστάσιο στη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 7 το πρωί στο εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών «Lariplast», όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες μία 40χρονη γυναίκα υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα. Οι συνάδελφοί της που είδαν το συμβάν ειδοποίησαν άμεσα το ΕΚΑΒ, πλήρωμα του οποίου έσπευσε στο σημείο, παραλαμβάνοντας και διακομίζοντας την 40χρονη στο εφημερεύον εκείνη την ώρα Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας για να της παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρική βοήθεια.

Μέχρι και χτες, η 40χρονη βρισκόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου οι γιατροί κατέβαλλαν προσπάθεια να σταθεροποιήσουν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόταν.

Το ατύχημα αυτό είναι το δεύτερο μέσα σε διάστημα 2 μηνών στο ίδιο εργοστάσιο, καθώς στις 27 Αυγούστου είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι και στα χέρια δύο εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, σε μια ακόμα επιβεβαίωση ότι δεν είναι ούτε η «κακιά η ώρα» ούτε η «απροσεξία» οι αιτίες των απανωτών περιστατικών.

Χτες, ομάδα συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Λάρισας συμμετείχε στο μεικτό κλιμάκιο της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για την πραγματοποίηση άμεσου ελέγχου στον χώρο του εργοστασίου για να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του ατυχήματος.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μόνο σύμπτωση δεν είναι που η συναδέλφισσα πήγε να καθαρίσει τον χώρο γύρω από ένα μηχάνημα το οποίο βρισκόταν ακόμη σε λειτουργία με συνέπεια να εγκλωβιστεί και τώρα να διατρέχει κίνδυνο η ζωή της. Τέτοιες καταστάσεις δεν προκύπτουν από "υπερβάλλοντα εργασιακό ζήλο" αλλά από το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς "τρέχουν" από την απίστευτη εντατικοποίηση που βιώνουν, που σε συνδυασμό με τη συνήθη έλλειψη προσωπικού (λόγω μείωσης του κόστους) απογειώνεται (...) Είναι χαρακτηριστικό ότι στον συγκεκριμένο χώρο και τις δύο φορές διαπιστώθηκε η απουσία τέτοιων μέτρων όπως η έλλειψη ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας), αναγκαίων οργανωτικών και τεχνικών μέτρων. Γι' αυτό η απάντηση πως αυτά "δρομολογούνται" είναι μια ακόμη προκλητική κοροϊδία!».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να οργανωθούν στα σωματεία τους, να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Νέο εργατικό «ατύχημα» σε μεταλλείο της Φωκίδας

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε σε μεταλλείο της Φωκίδας, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε την Παρασκευή 21 Οκτώβρη στα μεταλλεία της εταιρείας «Δελφοί - Δίστομο ΑΜΕ».

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες βδομάδες σε μεταλλεία της Φωκίδας, μετά και τον θάνατο 40χρονου εργαζόμενου στο μεταλλείο της «Imerys» στη Βάργιανη, με το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας να αναφέρει ότι «με το συμβάν αυτό ακόμα και ο πλέον δύσπιστος πρέπει να αρχίσει να αναρωτιέται για την πραγματική αιτία των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορεί "η τύχη και η κακιά ώρα" να "χτύπησαν" τόσο σύντομα στο ίδιο μέρος. Δεν μπορεί οι μεταλλωρύχοι να μην ξέρουν αν θα επιστρέψουν ή όχι μετά το μεροκάματο στις οικογένειές τους».

Δύο τραυματίες στη Χίο

Δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν την Πέμπτη 20 Οκτώβρη στη Χίο, όταν βρέθηκαν στο κενό κατά τη διάρκεια εργασιών στην τέντα του δημοτικού κολυμβητηρίου. Εκπρόσωποι των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων του νησιού επισκέφθηκαν τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται, ενώ έκαναν παρέμβαση στο Τμήμα Ασφάλειας και Υγιεινής. «Το ΣΕΠΕ στη Χίο αριθμεί δύο υπαλλήλους και το Τμήμα Ασφάλειας και Υγιεινής πέντε για όλο το Αιγαίο», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ