Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργούν σήμερα οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλες τις λιμενικές υποδομές του Πειραιά
  • Στις 10 π.μ. στον ΗΣΑΠ η απεργιακή συγκέντρωση
  • Εκδήλωση στο ΣΕΜΠΟ στις 12 μ. για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Κλίμα απεργιακού ξεσηκωμού επικρατεί σήμερα απ' άκρη σ' άκρη στο πρώτο λιμάνι της χώρας, εκπέμποντας ταυτόχρονα μήνυμα κλιμάκωσης για την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον ΗΣΑΠ, οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO, οι ναυτεργάτες στα καράβια του Πειραιά και στα ρυμουλκά, οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε Πέραμα και Σαλαμίνα, όλοι αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι που «δένουν το ατσάλι», που δίνουν «ζωή» στις γερανογέφυρες, που «γυρίζουν την προπέλα», συσπειρωμένοι στα συνδικάτα τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους και στέλνουν ηχηρό το μήνυμα απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους:

«Δεν θα προσαρμοστούμε» με την άγρια εκμετάλλευση και τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, με «το λιγοστό ψωμί στα σπίτια μας», «δεν θα παγώσουμε» για να συνεχίσουν οι εφοπλιστές, οι μεταφορικοί κολοσσοί, οι μεγαλοεργολάβοι κατασκευαστές, να πανηγυρίζουν για τα κέρδη που βγάζουν «από τον δικό μας μόχθο και τη ζωή», από τις «πράσινες» μπίζνες τους και τη μετατροπή του Πειραιά σε έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους συνδυασμένων μεταφορών της Ευρώπης. «Μπορούμε να τους κάνουμε να περάσουν αυτοί βαρύ χειμώνα».

Τα παραπάνω κυριάρχησαν και στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του σωματείου λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ, του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΠΡΝ και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης, στο προαύλιο του χώρου όπου στεγάζονται τα σωματεία μπροστά στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης η ΕΝΕΔΕΠ σήμερα Τρίτη στις 12 μ. οργανώνει στο ΣΕΜΠΟ εκδήλωση για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του Δημήτρη Δαγκλή, που ξεχείλισε την οργή των εργατών για τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Αν δεν δουλέψουμε εμείς δεν παράγεται τίποτα!

Οπως ανέφερε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, οι λιμενεργάτες έχουν προμετωπίδα τα αιτήματά τους για την εφαρμογή της ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, καθώς η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης και ενός επαγγελματικού σωματείου «έχει βρει τρόπο» να αφήνει εκτός Συλλογικής Σύμβασης εκατοντάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα εξακολουθεί να μη λαμβάνει όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, κι αυτό ενώ σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον διαμελισμό του Δημήτρη Δαγκλή σε ακατάλληλη γερανογέφυρα, πριν λίγους μήνες εργαζόμενος έπεσε από 14 μέτρα επειδή άνοιξαν τα σάπια ρέλια πλοίου και πρόσφατα με παρέμβαση του σωματείου αποφεύχθηκε εργαζόμενοι να εκτεθούν σε κίνδυνο, και πάλι από τα σάπια ρέλια πλοίου, χώρια βέβαια τα πιο μικρά εργατικά «ατυχήματα».

Επιπλέον, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία για την ένταξη των λιμενεργατών της COSCO στα ΒΑΕ, παρότι από την εντατικοποίηση έχουν σακατευτεί 30χρονοι και 35χρονοι εργαζόμενοι, με διαλυμένες μέσες, σπονδυλοδεσίες κ.λπ., με αποτέλεσμα «νέοι σε ηλικία συνάδελφοι να μην είναι πια σε θέση να σηκώσουν ένα ποτήρι νερό! Φανταστείτε να σε βλέπει σε τέτοια κατάσταση η οικογένειά σου», σημείωσε ο συνδικαλιστής και πρόσθεσε: «Τους λέμε αυτό που μας είπε ένας συνάδελφός μας από τη Μασσαλία που επισκεφθήκαμε. Οτι "αν δεν δουλέψουμε εμείς δεν μπορεί να παραχθεί τίποτα. Εμείς έχουμε τη δύναμη"».

«Κορόνα - γράμματα» οι ζωές των εργατών...

Ο πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Αγγελος Γαλανόπουλος, ανέφερε ότι αιχμή για την απεργία των ναυτεργατών είναι η τροποποίηση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου που προετοιμάζει η κυβέρνηση, με την πλειοψηφία της ΠΝΟ να της στρώνει τον δρόμο, κατά παραγγελία των εφοπλιστών. Με την τροποποίηση η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει ταφόπλακα και στις ΣΣΕ των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για να εφαρμόζονται τα ελάχιστα που προβλέπει ο ILO, δηλαδή 600 με 700 δολάρια. «Απαιτούμε την απόσυρση των τροποποιήσεων και την εφαρμογή των ΣΣΕ. Ζήσαμε το καλοκαίρι την παραβίαση των ΣΣΕ, τη δουλειά όσο πάει, εργατικά "ατυχήματα" στα καράβια, νεκρούς, μισές οργανικές συνθέσεις και 3 φορές απάνω τα εισιτήρια για τους επιβάτες. Ολα αυτά είναι οι αιτίες να οργανωθούμε, να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για τη ζωή μας, ενάντια στην ακρίβεια, στη φτώχεια, στον πληθωρισμό, για την υγεία, για τη μόρφωση των παιδιών μας». «Είναι θετικό που συντονιζόμαστε οι εργαζόμενοι σε όλη την ακτογραμμή, και αυτό είναι η αρχή. Συνεχίζουμε με την απεργία στις 9 του μήνα και κλιμακώνουμε», υπογράμμισε.

Στο φόντο του νεκρού συναδέλφου τους, του κυβερνήτη που πνίγηκε όταν βούλιαξε ρυμουλκό στο λιμάνι της Πάτμου, από την έλλειψη μέτρων προστασίας, ο πρόεδρος της ΠΕΠΡΝ Στράτος Γεωργάκης επεσήμανε ότι η 24ωρη απεργία για τα πληρώματα των ρυμουλκών - ναυαγοσωστικών είναι πανελλαδική. Τους βγάζει στη στεριά «η στάση της εργοδοτικής ένωσης, που βρήκε την ευκαιρία, στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου, να καταγγείλει τη ΣΣΕ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά». Οπως σημείωσε ο συνδικαλιστής, η εργοδοτική ένωση έβαλε προθεσμία για την ανανέωση της ΣΣΕ τρεις μήνες. Ωστόσο έχει περάσει ήδη ένας μήνας και παρά τις προσκλήσεις δεν έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, «με στόχο να περάσει το τρίμηνο και να καταργηθεί η ΣΣΕ μας». Τόνισε ότι εργαζόμενοι στεριάς και θάλασσας μετράνε νεκρούς «για να πανηγυρίζουν για τα κέρδη τους COSCO, εφοπλιστές, διυλιστήρια». «Δεν θα κάνουμε πίσω, θα ακολουθήσουν 48ωρες απεργίες και επαναλαμβανόμενες» για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, για «σύγχρονο κανονισμό» και μέτρα προστασίας των ναυτεργατών και στα ρυμουλκά, σημείωσε.

...για να μετρούν ρεκόρ κερδών οι όμιλοι

Αντίστοιχα ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου και πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά, υπογράμμισε: «Το λιμάνι θα νεκρώσει. Δεν μπορεί εμείς που παράγουμε αυτόν τον πλούτο, όλη αυτήν την κερδοφορία που καταγράφεται εδώ μέσα, να πρέπει να τα βάζουμε κάθε φορά με θεούς και δαίμονες, να αντιμετωπίζουμε χίλια ζόρια, να δίνουμε μάχη, να αντιμετωπίζουμε καταστολή και ποινικοποίηση για να πάρουμε ένα ψίχουλο απ' αυτά που εμείς παράγουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε τα σπίτια μας. Από τα βασικά αιτήματα και για μας είναι η προστασία της υγείας και της ζωής μας στον χώρο δουλειάς. Είμαστε κλάδος που κατά καιρούς έχουμε μετρήσει πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Το τελευταίο διάστημα και για να μη χάσουν οι εφοπλιστές χρόνο και ναύλα 400.000 ευρώ τη μέρα, υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση. Μέτρα προστασίας δεν τηρούνται. Είναι καθημερινά τα μικρά "ατυχήματα", οι ακρωτηριασμοί, οι σακατεμένοι. Οι τραυματισμοί πυκνώνουν». Αναφέρθηκε ακόμα στη βουτιά πάνω από 15 μέτρα που έκανε συνάδελφός τους πριν λίγες μέρες, από επικίνδυνη σκαλωσιά σε αμπάρι δεξαμενοπλοίου, και χρειάστηκε πάνω από 4 ώρες για να τον βγάλουν και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε επίσης στη διαχρονική υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η 5μελής Επιτροπή Ελέγχου και το ΣΕΠΕ, που μετατρέπεται σε «ανεξάρτητη αρχή» ώστε να μη δίνει λογαριασμό για ολιγωρίες. Στην έλλειψη ακόμα και Πυροσβεστικού Σταθμού, ακόμα και ενός απινιδωτή για τις πρώτες βοήθειες.

«Η απεργία σήμερα» - επεσήμανε ο Α. Αντωνίου - «είναι προειδοποιητική. Προειδοποιούμε και αγωνιζόμαστε για να μην έρθει μεγαλύτερο κακό. Η κατάσταση που διαμορφώνεται οδηγεί σε τραγωδίες».

Τέλος, ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, τόνισε ότι η μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία και η κλιμάκωση δίνουν αφορμή «να δηλώσουμε ότι δεν "προσαρμοζόμαστε" και δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους. Θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει και όχι ζωή με fuel pass. Παλεύουμε για επαναφορά και εφαρμογή ικανοποιητικών ΣΣΕ, επαναλειτουργία της Πυροσβεστικής και του Κέντρου Υγείας δίπλα στη Ζώνη, για να γυρίζουμε σώοι και αρτιμελείς στα σπίτια μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ