Τρίτη 25 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Απαράδεκτος εξαναγκασμός εγκύου σε παραίτηση

Τον εξαναγκασμό εγκύου σε παραίτηση καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» Αττικής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που διατηρεί σειρά επισιτιστικών καταστημάτων στο αεροδρόμιο της Αττικής, «εξανάγκασε σε παραίτηση συναδέλφισσά μας, μόλις ανακοίνωσε πως είναι έγκυος, με την αιτιολογία ότι "δεν υπάρχει πόστο για να δουλέψει"», σημειώνει το Σωματείο, αναδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό». Οπως εξηγεί, η έγκυος εργαζόμενη πριν από λίγο καιρό «ζήτησε από τον διευθυντή της εταιρείας το στοιχειώδες: Να μην είναι μόνη της στο κατάστημα επειδή χρειάζεται να μεταφέρει βάρη (σκουπίδια, γάλατα, μπασκέτες, πάγο), να στέκεται όλο το 8ωρο, πέραν του διαλείμματος, να εξυπηρετεί μόνη της όλους τους πελάτες». Και η «λύση» που βρέθηκε ήταν ότι δεν υπάρχει «άλλο πόστο», οπότε η εργαζόμενη οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Το Σωματείο αναδεικνύει τις ευθύνες της εργοδοσίας για τις συνθήκες δουλειάς που προκαλούν επαγγελματικές ασθένειες και ατυχήματα και απαιτεί μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και των εγκύων, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, τακτικές επισκέψεις του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας. Επίσης, διεκδικεί μέτρα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων με παιδιά μικρότερα των 10 ετών ως προς τα ωράρια εργασίας και τις μέρες άδειας. Τέλος, παλεύει για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο, κατοχύρωση καλύτερων όρων δουλειάς.

Με αφορμή την παραίτηση της εγκύου, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής επισημαίνει πως οι εργαζόμενες στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού «βρίσκονται συνεχώς μπροστά στην κυβερνητική υποκρισία και στην εργοδοτική αναλγησία». Στηλιτεύει τα φαινόμενα εργασιακής βίας «πότε με τη μορφή αυταρχικών συμπεριφορών και αφόρητης πίεσης για αποδοτικότητα και πότε με τη μορφή δυσμενούς μεταχείρισης, στέρησης του μεροκάματου και εξαναγκασμού σε παραίτηση, με τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης». Καλεί τις εργαζόμενες να απαντήσουν στην επιδείνωση των όρων ζωής και δουλειάς με οργάνωση στα σωματεία και δράση σε κάθε χώρο δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύτιμη πείρα από Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς (2021-01-14 00:00:00.0)
Με πολύμορφες πρωτοβουλίες συνεχίζεται η προετοιμασία της απεργίας στις 26 Νοέμβρη (2020-11-17 00:00:00.0)
Απλήρωτοι και «επί ξύλου κρεμάμενοι» οι εργαζόμενοι στην «Altec» (2019-08-13 00:00:00.0)
Καταγγέλλει πιέσεις και εκβιασμούς για τις «εθελούσιες» απολύσεις (2019-05-24 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας (2017-02-22 00:00:00.0)
Τρομοκρατικές απολύσεις στην «Κλίμακα» (2008-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ