Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκτός «κάδρου» τα προβλήματα και τα σενάρια ιδιωτικοποίησης στην επίσκεψη Τσίπρα στην ΕΑΒ

Για «εκκωφαντική σιωπή» του Αλ. Τσίπρα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 1.700 εργαζόμενοι στην ΕΑΒ και τα σενάρια ιδιωτικοποίησής της, κάνει λόγο η ΤΟ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι.

«Μετά βίας βρέθηκε μία αναφορά στις δηλώσεις του ότι "δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι εδώ στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου", μισθολόγιο που μάλιστα θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4354/2015 της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ!!!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Από τις δηλώσεις του απουσίαζε κάθε είδους δέσμευση τόσο για το αίσχος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με τις οποίες απασχολούνται πάνω από 600 εργαζόμενοι, όσο και για την επαναφορά της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ΣΣΕ, χωρίς να απαιτείται η έγκριση από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί τη βάρβαρη πολιτική περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΕΑΒ πατώντας σε μεγάλο βαθμό ακριβώς στα νομοθετήματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Τονίζει επίσης ότι αντίστοιχη ήταν η σιωπή του Αλ. Τσίπρα «όσον αφορά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ, μέσω της "εισόδου" στο μετοχικό κεφάλαιο της αμερικανικής "Lockheed Martin", όπως διαρρέεται εδώ και μήνες από πολυάριθμα δημοσιεύματα.

Εκτός βέβαια και αν η δέσμευσή του "για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας" απλώς υποδηλώνει τη συμφωνία του με το προφανές ενδεχόμενο».

Επισημαίνει στη συνέχεια: «Αντίθετα, το κύριο ζήτημα που επέλεξε να αναδείξει ο κ. Τσίπρας ήταν το γεγονός ότι στα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα επί ΝΔ δεν κατοχυρώνονται αντισταθμιστικά οφέλη για τις εγχώριες βιομηχανίες. Αναρωτιόμαστε, όμως, αυτός είναι ο ρόλος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας; Να "τσιμπάει" ό,τι πέφτει κάτω από το τραπέζι που τα διεθνή εξοπλιστικά συγκροτήματα ξεκοκαλίζουν τα λεφτά του ελληνικού λαού; Αλήθεια, τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν ήταν ο "δούρειος ίππος" για να ξηλωθεί κομμάτι κομμάτι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να μετατραπεί σε "φασονατζή" μιας χούφτας διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών;

Η απουσία αυτών των βασικών ζητημάτων από την "αντιπαράθεση" που άνοιξε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη, επιβεβαιώνει ότι οι διαφορές μεταξύ τους αφορούν δευτερεύοντα θέματα. Εξάλλου, σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης εισόδου στρατιωτικών εταιρειών των ΗΠΑ στην ΕΑΒ, η ταύτιση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ήταν και είναι δεδομένη.

Σε μία επιχείρηση υψηλής ειδίκευσης και με σοβαρές δυνατότητες, ο εργασιακός μεσαίωνας δεν μπορεί να θεωρείται μονόδρομος. Ενώ η εμπλοκή της χώρας μας και της αμυντικής βιομηχανίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους οποίους συμφωνούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, είναι επικίνδυνη για τον λαό και πρέπει να σταματήσει».

Στο πλαίσιο αυτό η Οργάνωση του Κόμματος καλεί τους εργαζόμενους της ΕΑΒ να δώσουν τη δική τους απάντηση μέσα από την οργάνωση του αγώνα και τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, σημειώνοντας:

«Οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ δεν έχουν κανένα συμφέρον να αναμένουν "σωτήρες" από τα πάνω, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που οι διαφορές μεταξύ των διαχειριστών της σημερινής μιζέριας μειώνονται συνεχώς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ