Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Νέα συμφωνία σύσφιξης των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων

Μία ακόμα διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, τη φορά αυτή στον τομέα του πολιτισμού, ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, «καρπός» (όπως και οι συνολικά 15 συμφωνίες που έχουν κλειστεί σε διάφορους τομείς με την πετρελαιομοναρχία) της πρόσφατης επίσκεψης του Σαουδάραβα πρίγκιπα - διαδόχου στην Ελλάδα. Τη συμφωνία ψήφισαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΣΥΡΙΖΑ και Ελ. Λύση ψήφισαν «παρών», κατά ψήφισε το ΜέΡΑ25.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, τόνισε ότι η συμφωνία καλείται να υπηρετήσει τις επιχειρηματικές ανάγκες των ομίλων της πολιτιστικής βιομηχανίας, που ανθεί τα τελευταία χρόνια, π.χ. στην αρχιτεκτονική, στον κινηματογράφο, στον οπτικοακουστικό τομέα κ.α.: «Δηλαδή αφορά τις μεγάλες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία και στη Μέση Ανατολή, και τις εταιρείες της εγχώριας και διεθνούς πολιτιστικής βιομηχανίας, οι οποίες εμπορεύονται, ως γνωστόν, τον πολιτισμό».

Επεσήμανε ότι η νέα συμφωνία «εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων της ελληνικής αστικής τάξης με την άρχουσα τάξη της Σαουδικής Αραβίας», υπενθυμίζοντας ότι έχει προηγηθεί η αποστολή συστοιχίας πυραύλων «Patriot», μαζί με 80 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που η επιθετικότητα της Τουρκίας εντείνεται, ενώ και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνταν δοσοληψίες στρατιωτικού υλικού.

Ανέδειξε επιπλέον ότι αυτές οι σχέσεις και οι διάφοροι «χαριεντισμοί» της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι με ένα «μεσαιωνικό» κράτος, που δολοφονεί τον λαό της Υεμένης, πρωταγωνιστεί στην κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, ενώ θύμισε και την αποτρόπαιη εξόντωση του δημοσιογράφου Κασόγκι.

«Ολα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα» για τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς, σχολίασε, αφού η Σ. Αραβία είναι στρατηγικός σύμμαχος με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ των ...«δυτικών αξιών».

Ο Δ. Δελής δεν άφησε ασχολίαστη και την πρόβλεψη στο κείμενο της συμφωνίας για «ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών» σε σχέση με τη νομοθεσία και τον πολιτισμό: «Η χώρα μας, δηλαδή, μπορεί να αντλήσει γνώση και εμπειρία και να "αξιοποιήσει" τη νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ