Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκαν τα νέα δάνεια της ΕΕ στην Ουκρανία

Ταυτόχρονα με τη στρατιωτική ροή βοήθειας από το ευρωατλαντικό μπλοκ προς την Ουκρανία συνεχίζεται και η οικονομική, καθώς χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε τροπολογία η οποία επικυρώνει την απόφαση του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη «μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή» προς την Ουκρανία, με ένα πακέτο ύψους 5 δισ. ευρώ.

Για την ακρίβεια, η τροπολογία προβλέπει ότι δίνεται η σχετική εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για τη «μακροοικονομική χρηματοδότηση», διαδικασία που είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ προκειμένου να επιδοθεί το πακέτο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, ανέφερε ότι πέρα από το τυπικό του πράγματος «είναι και μια διάταξη που η κυβέρνηση ολόθερμα υποστηρίζει, γιατί οι καταστροφές που γίνονται σήμερα στις κοινωνικές και στις δημόσιες υποδομές αυτής της χώρας από τις επιθέσεις που δέχεται είναι χωρίς προηγούμενο, και η βοήθεια της ΕΕ είναι ένα μικρό μέρος μόνο της αναγκαίας βοήθειας για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να βγάλουν τον φετινό χειμώνα χωρίς μαζική ανθρωπιστική καταστροφή».

Αυτό που δεν είπε είναι ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σκληρό μνημόνιο, που θα κληθεί και αυτό να το πληρώσει πολύ ακριβά - ταυτόχρονα συνολικά με τις οδυνηρές επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου - ο ουκρανικός λαός και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής καταψηφίζοντας την τροπολογία, «όλη αυτή η λεγόμενη "μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή" στην Ουκρανία από την ΕΕ στην πραγματικότητα σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό του ουκρανικού λαού, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει δισεκατομμύρια δανείων της δήθεν οικονομικής βοήθειας και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, γιατί αυτά τα δάνεια - και ο ελληνικός λαός το γνωρίζει πάρα πολύ καλά - συνοδεύονται και με δυσβάσταχτα μνημόνια. Τέτοια ακριβώς προβλέπονται και για τον ουκρανικό λαό, με όρους που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ΕΕ, προκειμένου να διεισδύσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στο έδαφος της Ουκρανίας, και δεν έχουν σκοπό βεβαίως να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό».

Την τροπολογία καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το δεύτερο, μέσω της ειδικής του αγορήτριας Τ. Αντωνίου, ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τηρήθηκε σιγή ασυρμάτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κίνδυνος αναμέτρησης πυρηνικών δυνάμεων «μεγεθύνεται σταθερά» (2023-04-26 00:00:00.0)
Κατέθεσε τροπολογίες για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων λαϊκών νοικοκυριών (2021-02-09 00:00:00.0)
Η νέα Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο που ζητά η συγκυβέρνηση! (2015-07-01 00:00:00.0)
Πρόσδεση στην ΕΕ και αναζήτηση επενδύσεων για το κεφάλαιο (2015-04-29 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις (2014-02-12 00:00:00.0)
«Αγκάθι» οι σχέσεις με τη Ρωσία (2013-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ