Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Εκατοντάδες χιλιάδες πάσχουν από διαβήτη και δεν το ξέρουν

Παγκόσμια Μέρα Σακχαρώδη Διαβήτη η χθεσινή και πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, αναδεικνύοντας με τραγικό τρόπο μία ακόμα πτυχή του ξεχαρβαλώματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσα από την προσαρμογή της στη λογική «κόστους - οφέλους» και τις αλλεπάλληλες μειώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό (52,2% μείωση του προϋπολογισμού το 2022 σε σχέση με το 2021).

Η απουσία ενός κεντρικά σχεδιασμένου συστήματος ΠΦΥ, πλήρως στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα προχωρά σε συστηματικούς ιατρικούς ελέγχους, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία για την επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και σε κάθε γωνιά της χώρας τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού, τον εντοπισμό νέων και την έγκαιρη παρέμβαση για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους, αποτυπώνεται στα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα (από τις: Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία):

  • Στην Ελλάδα πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη και διατρέχουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Το δε 50% δεν γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη.
  • Η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου είναι κρίσιμη, καθώς το 75% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο.
  • Σε δείγμα 843 ατόμων επιβεβαιώνεται ότι «μεγάλο μέρος αυτών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα που απορρέουν από την επαφή τους με το σύστημα Υγείας, από την καθημερινότητά τους σε σχέση με διαχείριση του διαβήτη αλλά και την επαφή τους με τους παρόχους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει παρόλο που οι πάσχοντες αυτοί είναι μέλη των Συλλόγων και επομένως αποδέκτες όλων των πληροφοριών για τον διαβήτη».
  • Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 1.130.505 πάσχοντες, αγγίζοντας το 11% του πληθυσμού της χώρας, αύξηση 5% σε σχέση με το 2021. Επίσης καταγράφεται αύξηση 20% των περιστατικών εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης, αύξηση 5% στους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και 0,6% από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις άλλες κατηγορίες, με τους άλλους τύπους σακχαρώδη διαβήτη να εμφανίζουν αύξηση 19%, ενώ στις περιπτώσεις ινσουλινοπενίας μετά από ιατρικές πράξεις η αύξηση αγγίζει το 23%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ