Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ενας τραυματιοφορέας ανά όροφο το πρωί και ένας το βράδυ για όλο το νοσοκομείο!

Eurokinissi

Μόνο ένας τραυματιοφορέας ανά όροφο υπάρχει τα πρωινά στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ενώ τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δύο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου.

Παράλληλα, η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο, υπογραμμίζοντας ότι αυτή «η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα) έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων. Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 22 επικουρικοί τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκέμβρη 2022.

Πρόσθετα προβλήματα στη μετακίνηση των ασθενών για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις προκαλούν οι ελλείψεις και η κακή κατάσταση μεγάλου μέρους του αναγκαίου εξοπλισμού (φορεία, καροτσάκια, κρεβάτια)».

Οπως αναφέρει, «παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό δεδομένου ότι υπάρχουν 83 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών. Αποτέλεσμα είναι στα νοσηλευτικά τμήματα, δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες". Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο - επιχείρηση να είναι "ανταγωνιστικό" με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να "κλείνει συμφωνίες" με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό», τονίζει το Σωματείο, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο εντείνεται η επιχειρηματική δράση.

«Σαν τον κλέφτη» επισκέπτεται τα νοσοκομεία η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, «εν κρυπτώ» επισκέφθηκε η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας ένα ακόμα νοσοκομείο που στενάζει από τις τραγικές ελλείψεις, την «Παμμακάριστο» στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου ότι συνομίλησε με το προσωπικό του νοσοκομείου, εξαγγέλλοντας μάλιστα για μια ακόμα φορά την «αναβάθμιση», αυτήν τη φορά μέσω του «υπερμνημονίου» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι ο υπουργός όχι μόνο δεν συνομίλησε με τους εργαζόμενους αλλά αρνήθηκε και το αίτημα για συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Ηδη άλλωστε το Σωματείο έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου για την επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς από τις 25 Οκτώβρη έχει μείνει μόνο μια αναισθησιολόγος και από 9 Νοέμβρη μόνο ένας επικουρικός ακτινολόγος.

Με ευθύνη της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων και η «Παμμακάριστος» αδειάζει από προσωπικό, αφού από τις 4 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων που είναι καλυμμένες, η προϊσταμένη διευθύντρια αναισθησιολόγος είναι σε πολύμηνη αναστολή εργασίας, μία είναι σε άδεια ανατροφής τέκνου και ένας ακόμη σε αναρρωτική άδεια, ενώ από τις 4 θέσεις ειδικευόμενων οι 3 είναι κενές. Η απάντηση των αρμοδίων είναι ότι ...«δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι».

Το Σωματείο, που καταγράφει μία προς μία όλες τις ελλείψεις με βάση ακόμα και το ανεπαρκές οργανόγραμμα του νοσοκομείου, σημειώνει ότι μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση η διοίκηση αποφάσισε στις 31 Οκτώβρη πως η «λύση» είναι η ...μείωση των οργανικών θέσεων, πρόταση την οποία βέβαια καταψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η απάντηση της 1ης ΥΠΕ, διά στόματος υποδιοικήτριας, που θέτει το ερώτημα «γιατί ζητάτε ακτινολόγους με τέτοια πληρότητα κλινών;», σαν να μιλάει για ξενοδοχεία και πελάτες, και όχι για νοσοκομεία με ασθενείς που έχουν ανάγκες.

«Ζητάμε επιτέλους μόνιμες λύσεις τώρα. Για την ασφάλεια των ασθενών, την ποιοτική και πλήρη λειτουργία των τμημάτων και των τακτικών ιατρείων και τα εργασιακά επιστημονικά δικαιώματα των ιατρών», είναι η κραυγή αγωνίας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παμμακάριστος» (ΣΕΝΠ). Αντιδρώντας στη μείωση των οργανικών θέσεων απαιτεί να αρθούν οι αναστολές εργασίας, να βρεθεί λύση για την κάλυψη του Αναισθησιολογικού Τμήματος, να αυξηθούν οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, να προκηρυχθούν άμεσα οι 5 κενές θέσεις ακτινολόγων με διαδικασία κατεπείγοντος.

Για το θέμα έχει παρέμβει και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ απαιτώντας την άμεση και κατ' εξαίρεση προκήρυξη, πέραν των οργανικών θέσεων, με κατεπείγουσες διαδικασίες, για την κάλυψη τόσων θέσεων όσο απαιτούν οι ανάγκες των ασθενών για πλήρη και ασφαλή περίθαλψη στο νοσοκομείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση τη Δευτέρα (2024-04-26 00:00:00.0)
Σειρές ...εποχής στο «Παμμακάριστος» του προηγούμενου αιώνα (2023-05-24 00:00:00.0)
Μέτρα «εδώ και τώρα» για το Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» (2023-03-31 00:00:00.0)
Από το κακό στο χειρότερο με τεράστιες ελλείψεις ενόψει του 4ου κύματος (2021-07-16 00:00:00.0)
«Σταδιακή νέκρωση» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι (2014-08-01 00:00:00.0)
Συνειδητή υποβάθμιση του νοσοκομείου (2006-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ