Τρίτη 15 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Βγαίνουν σήμερα στους δρόμους με διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους

Κινητοποιήσεις μηλοπαραγωγών σε Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Νάουσα και Πέλλα

Eurokinissi

Στους δρόμους ξαναβγαίνουν σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Αυτήν τη φορά ξεσηκώνονται οι μηλοπαραγωγοί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις σήμερα στην κεντρική πλατεία της Αγιάς στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας στις 12 μ., έξω από το δημαρχείο της Ζαγοράς Μαγνησίας στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ροδοχωρίου Νάουσας στις 10.30 π.μ, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας στις 11 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Κοζάνης στις 11 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς στις 11 π.μ., στην πλατεία της Αρνισσας Πέλλας στις 11 π.μ.

Μετά τις σημερινές κινητοποιήσεις, θα συνεδριάσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, με σκοπό να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, οργανώνοντας πανελλαδικό συλλαλητήριο στα τέλη Νοέμβρη στην Αθήνα.

Οι μηλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει εκτός Συνδεδεμένης Ενίσχυσης όλες τις μηλοπαραγωγές περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ΠΟΠ προϊόν, μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ 2023 - 2027.

Με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων τα μήλα κι άλλα προϊόντα, το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα των παραγωγών θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ προβλήματα θα σημειωθούν συνολικά στις επαρχίες αυτές όπου απασχολούνται χιλιάδες μηλοπαραγωγοί. Ενδεικτικά, για τον δήμο Αγιάς στη Λάρισα, όπου υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 14.285 στρέμματα με μηλιές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021, οι παραγωγοί αναμένεται να στερηθούν για την πενταετία 2023 - 2027 3.371.260 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην των ενισχύσεων στα μήλα, χάνονται και οι ενισχύσεις στους καρπούς με κέλυφος, όπως αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, φιστίκια, ενώ τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα εξαιρούνται της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι περιοχές με χαμηλή ποσότητα και ποιότητα νερού, δηλαδή πρακτικά μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας. Ετσι στις σημερινές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και καλλιεργητές άλλων προϊόντων.

Ταυτόχρονα, οι αγρότες καταγγέλλουν την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, που μειώνει κι άλλο το εισόδημά τους, το γεγονός ότι οι εμποροβιομήχανοι εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους, αγοράζοντας πάμφθηνα τα μήλα κι άλλα προϊόντα, κάτω από το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας και το αίσχος των ανοιχτών τιμών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν και αν θα παραμείνουν αδιάθετες ποσότητες στα χέρια τους.

Δίκαια αιτήματα για να συνεχίσουν να παράγουν

Μεταξύ των άμεσων διεκδικήσεων που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, βρίσκονται αιτήματα που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους. Αιτήματα τα οποία αφορούν ευρύτερα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που βλέπουν να μένουν αναξιοποίητες οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την τροφοδοσία τους με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ηδη στα ράφια, τα προϊόντα πωλούνται 5 - 10 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός, εξαιτίας του κυνηγιού του κέρδους από εμπόρους και μεσάζοντες.

Συγκεκριμένα, οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν:

-- Να ισχύσει ως το 2027, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ