Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ούτε χτες κατάφεραν οι Λιβανέζοι βουλευτές να εκλέξουν νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, καθώς το ενδοαστικό αδιέξοδο επιδεινώνεται σε συνδυασμό με τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Το κοινοβούλιο είναι βαθιά διαιρεμένο ανάμεσα στο μπλοκ κομμάτων που αντιτίθεται στη Χεζμπολάχ του Χασάν Νασράλα και υποστηρίζει τον φιλοαμερικανό υποψήφιο Μισέλ Μοαουάντ και αυτό του ισχυρού φιλοϊρανικού μπλοκ κομμάτων που μπλοκάρει την εκλογή του. Ο Μοαουάντ, γιος του πρώην Προέδρου Ρενέ Μοαουάντ, που δολοφονήθηκε το 1989, πήρε 43 ψήφους, αντί των 86 που ήταν απαραίτητες για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ή των 65 που απαιτούνταν στον δεύτερο γύρο.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησαν χτες Αλγερία και Ρωσία κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο. Οι αντιτρομοκρατικές ασκήσεις με την επωνυμία «Ασπίδα Ερήμου 2022» πραγματοποιούνται στην επαρχία Μπεσάρ από περίπου 400 στρατιωτικούς αμφοτέρων χωρών.

ΣΕΟΥΛ.-- Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ μετέβη χτες ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συναντώντας τον Πρόεδρο της χώρας, Γιουν Σουκ-Γέολ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την εντατικοποίηση «κοινής δράσης» για την «αντιμετώπιση των απειλών της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.- Συνελήφθη χτες στη Νότια Αφρική ο 46χρονος επικεφαλής της πλέον καταζητούμενης ισραηλινής συμμορίας, Abergil, Γιαβίν Μπεν Σιμόν, στη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στο πλαίσιο της οποίας κατασχέθηκαν πάνω από 40.000 δολάρια, δεκάδες όπλα και τρεις μοτοσικλέτες.

ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚΧ.-- Αντιπροσωπεία αξιωματούχων από τη Βρετανία, την ΕΕ και τον Καναδά συνάντησε χτες τον προεδρεύοντα της COP27 Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, για να επισημάνει τα κενά στα τρέχοντα διαπραγματευτικά κείμενα, τονίζοντας πως ο γύρος των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα στην Αίγυπτο δεν πρέπει να επιτραπεί να αποτύχει. Το πρώτο προσχέδιο μιας συμφωνίας στη διάσκεψη COP27 διατηρεί τον στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αλλά αφήνει άλυτα πολλά από τα επίμαχα ζητήματα των συνομιλιών πριν από την αυριανή καταληκτική προθεσμία. Οι δυσκολίες που υπάρχουν αντικατοπτρίζουν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα αστικών τάξεων και ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η δεύτερη φωτιά σε λιγότερο από 48 ώρες σημειώθηκε χτες ξημερώματα σε ισόγειο χώρο υποδοχής προσώπων VIP του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μόνο μικρές υλικές ζημιές. Διατάχθηκε έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ