Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Σοβαρό τραυματισμό στο χέρι υπέστη εργαζόμενος όταν κινητήρας γερανού τέθηκε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής, σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», που αυτήν τη φορά συνέβη στο εργοστάσιο της μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ, στον ΧΥΤΑ Φυλής.

«Ανάλογα "ατυχήματα", συχνά θανατηφόρα, όπως ηλεκτροπληξίες και πτώσεις από μεγάλα ύψη, τείνουν να γίνουν κανονικότητα στους χώρους δουλειάς και ειδικότερα στις βιομηχανίες. Μόνο το προηγούμενο δίμηνο, σε μια σειρά εργοστάσια στην περιοχή του Θριασίου δύο εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους (στον «Παΐρη» και στην «Ελαστρον»), ένας ακόμα εργαζόμενος σε αποθήκη επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου στο Μενίδι, ενώ πολλοί ακόμα ακρωτηριάστηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά χωρίς καν να γίνει καταγραφή», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Τα σωματεία απαιτούν να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του «ατυχήματος» και τονίζουν: «Η απουσία ελέγχων και μέτρων όπως η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου για κάθε εργασία, η ελλιπής συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, η ανεπαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων και η εντατικοποίηση συνθέτουν τη γενική εικόνα των χώρων δουλειάς, με τις πλάτες της κυβέρνησης και του κράτους. Αυτή η κατάσταση ενισχύεται διαχρονικά με την παρέμβαση όλων των κυβερνήσεων, μέσα από τους νόμους που υπονομεύουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και κάθε άλλη αρχή ελέγχου, μέσα από τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη διάλυση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και τόσες άλλες αντίστοιχες παρεμβάσεις».

Και απαιτούν, πιο συγκεκριμένα, να προσδιοριστεί αν ο ΕΔΣΝΑ διέθετε ολοκληρωμένη μελέτη εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου για τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα, αν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη εκπαίδευση των εργαζομένων για τις σχετικές εργασίες, αν είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων κάθε διαθέσιμο μέτρο πρόληψης (μπουτόν ασφαλείας) για να αποφευχθεί, αλλά και αν οι εργαζόμενοι είχαν προμηθευτεί ειδικό εξοπλισμό (ΜΑΠ) για τις ανάγκες της συγκεκριμένης εργασίας.

Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωση στα σωματεία, να πάρουν στα χέρια τους την προστασία της ζωής και της υγείας τους και να συγκροτήσουν Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, επιβάλλοντας με αγωνιστική δράση όσα είναι αναγκαία.

Λυκόβρυση: Δίνουμε τη μάχη στη μνήμη του συναδέλφου μας

Στο μεταξύ, το εργατικό «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή ενός εργαζόμενου στις 23/10/2017 υπενθυμίζει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, με αφορμή τη σημερινή δίκη στο ποινικό δικαστήριο. Για τον θάνατο του εργαζόμενου, που είχε προκληθεί μετά από ανατροπή απορριμματοφόρου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες δύο αιρετοί, δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, και δύο συνάδελφοί του.

Στη δίκη θα παραστεί και το Σωματείο, μετά από αίτημα της οικογένειας του εργαζόμενου. «Το θεωρούμε χρέος μας απέναντι στον συνάδελφο που τόσο άδικα χάθηκε. Το θεωρούμε χρέος μας και απέναντι σε κάθε συνάδελφο που και σήμερα πιάνει δουλειά και δεν ξέρει αν θα γυρίσει σπίτι του», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Αναδεικνύει τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που κοστίζουν ζωές εργαζομένων στους ΟΤΑ και σημειώνει ότι «δεν μπορεί, όταν ο κλάδος μας μετράει δεκάδες νεκρούς, υπεύθυνοι να είναι αυτοί που κινδυνεύουν να σκοτωθούν». Προσθέτει ότι η ευθύνη για την κατάσταση στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου δεν βαραίνει το προσωπικό και υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή επιδιώκει να «κρύψει το θέμα κάτω από το χαλί», καθώς «έχει αγνοήσει πλήρως τις ευθύνες της για τις συνθήκες εργασίας στην καθαριότητα», αποδέχεται και υλοποιεί «την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και την ασφάλειά μας ως κόστος που δεν θέλει να αναλάβει», ενώ ούτε καν η απώλεια της ζωής του εργαζόμενου «δεν λειτούργησε ως καμπανάκι» προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ