Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αυξηθούν τα επιδόματα για τους ανάπηρους

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Λιάνας Κανέλλη, με την κυβέρνηση να απορρίπτει το δίκαιο αίτημα των ΑμεΑ

Την ανάγκη της αύξησης των επιδομάτων για τους ανάπηρους, που είναι στα πρόθυρα της εξόντωσης από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τη δεκαετία των μνημονίων, την ανεργία, ανέδειξε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με Επίκαιρη Ερώτησή της, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εφερε συγκεκριμένα τραγικά παραδείγματα που αποκαλύπτουν την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων απέναντι στους ανάπηρους, με πιο ενδεικτικό εκείνο της μείωσης του επιδόματος των ανάπηρων παιδιών που έμειναν ορφανά και έπαιρναν τη σύνταξη του θανόντος γονιού τους.

Εξαιτίας της άθλιας οικονομικής κατάστασης, τόνισε, εργαζόμενοι με όραση 8/10 εργάζονται σε μεταλλουργεία και οικοδομές, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο, ενώ οι κωφοί δεν παίρνουν επίδομα.

Η Λ. Κανέλλη ζήτησε την αύξηση σε 1.000 ευρώ του επιδόματος των 250 ευρώ που διαφημίζει ότι θα δώσει η κυβέρνηση ενόψει των γιορτών, αφού το «χαρτζιλίκι» των 250 ευρώ για τους ανάπηρους δεν φτάνει ούτε για τα βασικά.

Με αφορμή δε την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, ρώτησε ποιο είναι το κονδύλι που προβλέπεται τη νέα χρονιά για τους ανάπηρους, και αν υπάρχει αύξηση.

Στην απάντησή της η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο, κομπάζοντας για τα επιδόματα - ψίχουλα και παρουσιάζοντας ως ...τεράστιο ποσό τα «450 ευρώ βάσει των έκτακτων επιδομάτων που δώσαμε μέσα στο 2022 και μόνο», δείχνοντας έτσι ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης το να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αναπήρων τα οποία μετέφερε η Λ. Κανέλλη.

Ωστόσο, κατάπιε τη γλώσσα της όταν η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στο τσεκούρι που έχει πέσει στις συντάξεις με τους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη δραστική μείωση των αναπήρων τα τελευταία 10 χρόνια, από το 14% στο 5%, εξαιτίας των κριτηρίων που τίθενται και κόβουν τις αναπηρικές συντάξεις. «Εσείς τι νομίζετε ότι έχει συμβεί; Πέθαναν; Εχουμε λιγότερες αναπηρίες στη χώρα; 'Η ότι μπήκαν εκείνα τα κριτήρια που έκοψαν τις συντάξεις αναπηρίας;», ήταν το ερώτημα της Λ. Κανέλλη, το οποίο η υφυπουργός έκανε γαργάρα.

Στη συζήτηση τέθηκε και η υπόθεση που έχει προκύψει με την «Κιβωτό του Κόσμου», όπου η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε τις ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την πολιτική ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας και την έλλειψη κρατικών δομών προστασίας των παιδιών.

«Η υπόθεση των αδύναμων δεν μπορεί να είναι υπόθεση ΜΚΟ και ιδιωτών. Δεν γίνεται», ανέφερε η Λ. Κανέλλη και τόνισε ότι «όταν ο αδύναμος πέσει στα χέρια του ιδιώτη, εξ ορισμού υποδουλώνεται», καθώς επίσης ότι ιδιώτες και ΜΚΟ «είναι και παραμένουν ανεξέλεγκτοι χωρίς το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο απαιτείται από κρατικές δομές, είτε αυτό αφορά τους ανάπηρους είτε αφορά τα παιδιά». Η υφυπουργός, κάνοντας και εδώ ...το κορόιδο, απλά έκλισε σε όλες τις πτώσεις την «αποϊδρυματοποίηση», προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και του κράτους για τις τραγικές ελλείψεις στην προστασία των ανηλίκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ