Σάββατο 26 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 27 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παζαρεύουν συμβιβασμούς για αντιμετώπιση αντιπάλων και «εταίρων»

Για «κοινή επιθυμία» Γαλλίας και Γερμανίας «να επιμείνουν σε συγκλίσεις αντί να επισημαίνουν διαφωνίες» έκαναν λόγο την Παρασκευή γαλλικές διπλωματικές πηγές, ενώ η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Της συνάντησης των δύο ηγετών προηγήθηκε ένα μπαράζ συναντήσεων μεταξύ υπουργών της Γαλλίας και της Γερμανίας μέσα στη βδομάδα, για την «αναθέρμανση» του γαλλογερμανικού άξονα, υπογραμμίζοντας τις «προκλήσεις ανταγωνιστικότητας» που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια τόσο από «στρατηγικούς ανταγωνιστές», όπως η Κίνα, όσο και από «συμμάχους», όπως οι ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία δέχεται διπλό χτύπημα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ: Τόσο με τις τιμές Ενέργειας στην Ευρώπη, που εκτιμάται ότι θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα υψηλότερες από αυτές των ΗΠΑ, όσο και με μέτρα που λαμβάνει η Ουάσιγκτον για τη στήριξη της δικής της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως το τεράστιο πρόγραμμα επιδοτήσεων στα αμερικανικά μονοπώλια, ύψους 369 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη των «πράσινων» βιομηχανιών, στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Βέβαια, οι παραπάνω κοινές ανησυχίες των γερμανικών και γαλλικών μονοπωλίων δεν αναιρούν τις μεγάλες αντιθέσεις που παραμένουν μεταξύ τους. Τέτοιες αντιθέσεις - με πιο χαρακτηριστική την αντιπαράθεση γύρω από το τεράστιο πακέτο του Βερολίνου για τη στήριξη των γερμανικών μονοπωλίων από το «ενεργειακό κόστος» - είχαν οδηγήσει στην αναβολή της γαλλογερμανικής Συνόδου Κορυφής που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβρη (πλέον φέρεται να προετοιμάζεται για τον Γενάρη). Οι ίδιες γαλλικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι «τα ζητήματα που ήταν πολύπλοκα πριν από έναν μήνα εξακολουθούν να είναι περίπλοκα», αλλά «όλοι φαίνεται να έχουν καταλάβει πως επείγει να γίνει εκ νέου ένεση τόνωσης της διμερούς σχέσης».

Το γραφείο της Μπορν διέρρεε ακόμα ότι «και οι δύο χώρες ανυπομονούν να ενισχύσουν και να επανεκκινήσουν τις γαλλογερμανικές σχέσεις σε όλους τους τομείς», ισχυριζόμενο ότι η αναβολή της συνάντησης τον Οκτώβρη «συνδέεται με την επιθυμία η σχέση να εμβαθύνει και να υπάρξουν περισσότερα συγκεκριμένα αποτελέσματα». Μιλώντας για «ιστορική ευθύνη» που μοιράζονται οι δύο χώρες, προσέθετε ότι «η διμερής συνεργασία είναι απόλυτα ουσιώδης για να προετοιμαστεί το έδαφος για τους ευρωπαϊκούς συμβιβασμούς» συνολικά.

Την περασμένη Τετάρτη είχαν συναντηθεί και οι υπουργοί Οικονομικών, συμφωνώντας ότι Γαλλία και Γερμανία «έχουν να παίξουν ρόλο - κλειδί στην κρίση και στις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Τόνισαν τη σημασία «πανευρωπαϊκής» και όχι απλά γαλλογερμανικής δράσης, ώστε «να καταστούν οι εταιρείες μας ικανές να ευημερήσουν μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», αλλά και «να εμποδιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των προστατευτικών μέτρων που παίρνουν τρίτες χώρες».

Ηταν ενδεικτικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Χάμπεκ, επέκρινε ανοιχτά τα νέα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να αντιμετωπίσει την πληθωριστική πίεση απέναντι στα αμερικανικά μονοπώλια, υποστηρίζοντας ότι αυτά «δεν ανταποκρίνονται σε νόμους που καθορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου» και συνδέοντάς τα με «παραβίαση κανόνων». Ο δε Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λεμέρ υπερθεμάτισε, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ πρέπει πολύ απλά να μάθει να αμύνεται (...) Οι μεγάλες δυνάμεις δεν προσφέρουν η μία στην άλλη οικονομικά δώρα...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φορτωμένη» η ατζέντα της επίσκεψης Μακρόν στο Βελιγράδι (2019-07-16 00:00:00.0)
Σύνοδος στο Βερολίνο για το Κοσσυφοπέδιο (2019-04-27 00:00:00.0)
Συμφωνίες για μπίζνες στο επίκεντρο ανταγωνισμών (2019-04-12 00:00:00.0)
Συνεργασία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων (2013-01-23 00:00:00.0)
Οι γαλλογερμανικές περιπέτειες της «ομοσπονδιοποίησης» (2001-02-01 00:00:00.0)
Αντιθέσεις για το «όραμα» της Ευρώπης (2000-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ