Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Οικονομικός πόλεμος» και Ουκρανία στο επίκεντρο των συνομιλιών

Ο «οικονομικός πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, ο οποίος αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου έως την Παρασκευή θα επισκεφθεί διαδοχικά την Ουάσιγκτον και τη Νέα Ορλεάνη, την αμερικανική πόλη που έχτισαν το 1718 οι Γάλλοι.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, βασική επιδίωξη της Γαλλίας είναι να «συνεχιστεί ομαλά» η πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ, που απειλείται από τον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ο οποίος προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Αυτός ο νόμος σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών Ενέργειας στην Ευρώπη θίγουν ιδιαίτερα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ομίλων, ενώ ορισμένοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

Εξάλλου σε αρκετά ευρωπαϊκά εμπορεύματα παραμένουν οι δασμοί που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ.

Η Γαλλία επιδιώκει σε αυτή τη φάση να αποσπάσει από την αμερικανική κυβέρνηση εξαιρέσεις για έναν ορισμένο αριθμό ευρωπαϊκών βιομηχανιών, ίσως στο μοντέλο που ήδη εφαρμόζει για το Μεξικό ή τον Καναδά.

Πέραν των εξαιρέσεων όμως, η Γαλλία και αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν πως η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει «στον δικό της IRA», στο «Buy European Act».

Ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, Ουάσιγκτον και Παρίσι ως μέλη του ΝΑΤΟ εξοπλίζουν το Κίεβο απέναντι στη Μόσχα, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις για την εξέλιξη και τους όρους τερματισμού του πολέμου, ανταγωνίζονται για την «πίτα» της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας κ.λπ. Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι η μόνη έξοδος από την ουκρανική κρίση είναι οι διαπραγματεύσεις, ενώ εξακολουθεί κατά χρονικά διαστήματα να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν.

Οι σχέσεις Γαλλίας - ΗΠΑ επιδεινώθηκαν επίσης με την συγκρότηση της συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), που φάνηκε πως δυνάμεις της ΕΕ, όπως Γαλλία και Γερμανία, «μένουν εκτός» από την αμερικανική στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ παράλληλα στέρησε από τη Γαλλία ένα μεγάλο συμβόλαιο κατασκευής υποβρυχίων με την Αυστραλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ