Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σε όσους δεν συμβιβάζονται και θέλουν μια καλύτερη ζωή

Μεγάλη συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία το περασμένο Σάββατο με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

RIZOSPASTIS

«Εδώ στη Νέα Ιωνία, με αυτήν τη μεγάλη συγκέντρωση, το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σε όλους όσοι δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση, δεν παραιτούνται, θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή εδώ σ' αυτές τις λαϊκές γειτονιές», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε μεγάλη συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία, στην κατάμεστη πολυγωνική αίθουσα του 5ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Νίκος Σταματόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αθήνας, αναφέρθηκε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν στη Νέα Ιωνία για να μη γίνει σκουπιδότοπος το οικόπεδο της οικόπεδο της «Altec» στην Αλσούπολη, ενάντια στην ακρίβεια, για τη στήριξη των εργαζομένων στη «Skroutz», για να μην απολυθεί εκπαιδευτικός από φροντιστήριο. Στον αγώνα για το Κέντρο Υγείας και για να δημιουργηθεί παιδικός σταθμός στη Νέα Ιωνία.

Το ΚΚΕ πλάι σε κάθε νέο, σε κάθε εργαζόμενο, για να υψώνει ανάστημα και να διεκδικεί

Σε αυτούς τους αγώνες και στη συνάντησή τους με τους κομμουνιστές αναφέρθηκαν αγωνιστές που πήραν τον λόγο αμέσως μετά, σε σύντομους χαιρετισμούς.

Η Βάλια Κυργιάκη, άνεργη μητέρα προερχόμενη από το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού αναφέρθηκε στο πώς η ίδια βίωσε την εκμετάλλευση και την αδικία στο πετσί της ως εργαζόμενη, ως μητέρα μονογονέας, και πώς μέσα στον αγώνα συναντήθηκε με τους κομμουνιστές, τόνισε ότι «πολύ συνειδητά λοιπόν επέλεξα τη συμπόρευσή μου με το ΚΚΕ, γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που βρίσκεται πλάι στον κάθε νέο, στον κάθε εργαζόμενο, για να μπορεί να μη φοβάται στον χώρο δουλειάς του, να μπορεί να υψώνει ανάστημα και να διεκδικεί. Που είναι πρωτοπόρο στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, με ένα πρόγραμμα που εκφράζει μόνο τα συμφέροντα της πληττόμενης πλειοψηφίας».

Βάλια Κυργιάκη

RIZOSPASTIS

Βάλια Κυργιάκη
Η Σούζη Μαγουλιάνου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ανέφερε ότι «πέρασε» από τον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε ντροπιαστικό η κυβέρνησή του να δίνει 200 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους, ενώ για τη συμπόρευσή της με το ΚΚΕ τόνισε ότι «σ' αυτά τα χρόνια που ζω λύσεις για το σήμερα και το αύριο έδινε μόνο ένα κόμμα. Λύσεις που να είναι εφικτές στην πράξη. Λύσεις μόνιμες και όχι μικρές ανάσες».

Ο Κώστας Μπαμπανιώτης, από τη Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ στην εταιρεία «Skroutz», αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που είχαν στον αγώνα τους για να μην υπάρξει δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας και στη συμμετοχή τη δική τους στις κινητοποιήσεις στη Νέα Ιωνία για την ακρίβεια και σημείωσε «μέσα απ' αυτόν τον αγώνα καταφέραμε και σπάσαμε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας (...) Εμείς οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ζούμε με τον φόβο των απολύσεων (...) Γίνεται λοιπόν ακόμα πιο σημαντικό να οργανωθούμε στα σωματεία μας ώστε να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς πάνω απ' τα επίπεδα του πληθωρισμού, με δικαιώματα, σταθερή και μόνιμη δουλειά. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που διεκδικεί τα παραπάνω, και μέσα στη Βουλή αλλά και στους αγώνες! Μας δείχνει πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εκμετάλλευση (...) Είναι επιτακτική ανάγκη να συσπειρωθούμε με το Κόμμα της εργατικής τάξης, να παλέψουμε όλοι μαζί για την αλλαγή αυτής της σάπιας κοινωνίας με την καινούργια, τον σοσιαλισμό».

Κώστας Μπαμπανιώτης

RIZOSPASTIS

Κώστας Μπαμπανιώτης
Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκε και ο πανεπιστημιακός Κώστας Γουλιάμος, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι όταν το ΚΚΕ μιλάει για τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, εννοεί ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, που δεν έχει καμία σχέση με τη χαμοζωή που υπόσχονται στον λαό η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, συνολικά τα κόμματα του κεφαλαίου και το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης που όλοι τους υπηρετούν. Μια ζωή που μπορεί να την εγγυηθεί μόνο ο αποφασιστικός, μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής.

Αυτόν τον δρόμο των εργατικών - λαϊκών αγώνων, τον δρόμο της ανατροπής, «μπορούμε να τον βαδίσουμε μαζί», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, όσοι «συμφωνούμε ότι πρέπει να δυναμώσει η συλλογική οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση δυνάμεων, ο συντονισμός της πάλης, για όλα τα καυτά και επείγοντα προβλήματα», να δυναμώσει η συζήτηση για τη διέξοδο, την προοπτική, δίνοντας ελπίδα στον λαό.

«Γιατί τελικά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής», τόνισε, επισημαίνοντας πως το σύνθημα αυτό έγινε πράξη σε δεκάδες χώρους δουλειάς, αλλά και στη Νέα Ιωνία, «όταν εργατικοί - λαϊκοί φορείς της βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων της εταιρείας "Skroutz", οι οποίοι αντιδρούν στην προσπάθεια της εργοδοσίας να εφαρμόσει τον νόμο Χατζηδάκη, να επιβάλει ατομικές συμβάσεις με σοβαρές βλαπτικές μεταβολές στη ζωή τους.

Σούζη Μαγουλιάνου

RIZOSPASTIS

Σούζη Μαγουλιάνου
Αυτό γίνεται πράξη και εδώ, όταν εργατικά σωματεία μαζί με συλλόγους της γειτονιάς απαιτούν να ακυρωθεί η απόλυση της προέδρου του Σωματείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, η οποία έκανε αυτό που πρέπει να κάνει κάθε εκπαιδευτικός: Να λέει στους μαθητές την ιστορική αλήθεια, όπως και έκανε μιλώντας τους για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Γίνεται πράξη στη μάχη ενάντια στους πλειστηριασμούς, όπως συνέβη στου Ζωγράφου και αλλού, όπου ακούγεται δυνατά: Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός».

Ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε την ανάγκη έντασης της πάλης ώστε «να καταργηθεί όλη αυτή η άθλια νομοθεσία που διαμόρφωσαν βήμα - βήμα και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις και την οποία συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, και έχει το θράσος ο Μητσοτάκης να λέει πως οι πλειστηριασμοί είναι μια μικρή εξαίρεση, γιατί η πλειοψηφία των δανειοληπτών πληρώνει τα δάνειά της!», ενώ στηλίτευσε και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αλήθεια, με τι μούτρα μιλάνε και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, όταν η δική τους κυβέρνηση τροποποίησε σε αντιδραστική κατεύθυνση τον νόμο Κατσέλη, που καθιερώθηκε να λέγεται νόμος Κατσέλη - Σταθάκη; Πώς τολμά και μιλά με τέτοιο θράσος, αρπακτικού της ψυχής των λαϊκών ανθρώπων, όταν ψήφισε τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που διευκολύνει τις μαζικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς κάθε είδους; Οταν ήταν αυτή που καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Μάλιστα θέσπισε νέο "ιδιώνυμο" ποινικό αδίκημα για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς (...) Οταν ψήφισε την πώληση των "κόκκινων" δανείων στα funds, σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις!».

Με ενίσχυση του ΚΚΕ η κατάσταση θα είναι καλύτερη για τον λαό


Συνεχίζοντας κάλεσε όσους - ανεξάρτητα από κόμματα που έχουν στηρίξει - εκτιμούν τη συνέπεια και την αγωνιστικότητα του ΚΚΕ, να σκεφτούν: «Θα ήταν ίδια η κατάσταση για την εργατική τάξη, τον λαό, αν το ΚΚΕ είχε περισσότερες δυνάμεις στα σωματεία, στους συλλόγους, στους δήμους και στις Περιφέρειες, στη Βουλή;

Να σκεφτούν τι θα μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ αν είχε, για παράδειγμα, όχι 15 βουλευτές, αλλά περισσότερους, για να βρεθούν στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, μπροστά στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, όπως συνέβη με τον βουλευτή του ΚΚΕ στο σπίτι στου Ζωγράφου, όπου κράτος και αστυνομία για λογαριασμό των αρπακτικών funds επιχείρησαν να πετάξουν στον δρόμο μια χαμηλοσυνταξιούχο.

Τι θέλουν; Περισσότερους Κατσώτηδες ή περισσότερους Πάτσηδες;

Με τον λαό ή με τα αρπακτικά της περιουσίας του;».

«Αυτά είναι τα μοναδικά ουσιαστικά διλήμματα σήμερα για όλες τις λαϊκές οικογένειες», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας. Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στα ψεύτικα διλήμματα που ρίχνουν στο τραπέζι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη μεταξύ τους κάλπικη αντιπαράθεση, τονίζοντας πως ο λαός υπέφερε επί ΣΥΡΙΖΑ, υποφέρει και επί ΝΔ, ενώ όσον αφορά τα σχέδια της περιβόητης καπιταλιστικής τους ανάπτυξης, κανένας δεν μπορεί να δώσει λύση, εξασφαλίζοντας σταθερές σχέσεις εργασίας με Συλλογικές Συμβάσεις, μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες, τις πραγματικές ανάγκες.

Για να προσθέσει δηκτικά πως «η πολιτική αλλαγή που επικαλούνται διάφοροι είναι κάλπικη και μοιάζει σαν τη Δευτέρα Παρουσία, που μαζί με τους νεκρούς θα αναστήσει και τα εργασιακά δικαιώματα»...

Αναφερόμενος στην ενεργειακή φτώχεια που βιώνει ο λαός, τόνισε ότι ευθύνονται εξίσου η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι καμία αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια εντός της «απελευθερωμένης» αγοράς της Ενέργειας και της απολιγνιτοποίησης που φέρνει η «πράσινη μετάβαση», αλλά και οι πολεμικές κυρώσεις.

Να δοθεί λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα στέγασης του ΚΥ Ν. Ιωνίας

«Ο λαός σώζει τον λαό», πρόσθεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως το σύνθημα έγινε πράξη και όταν η μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της Νέας Ιωνίας με τις μαζικές τους συγκεντρώσεις, τις πρωτότυπες αντιδράσεις εργαζομένων, εκπαιδευτικών, γονιών, ακόμα και μικρών παιδιών, ακύρωσε την απόφαση της δημοτικής αρχής να μεταφέρει τον στόλο των απορριμματοφόρων στην περιοχή του πρώην ανθρακωρυχείου, μια ανάσα στην κυριολεξία από σχολεία, νηπιαγωγεία και αθλητικούς χώρους της Αλσούπολης.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε ακόμα στον κίνδυνο να κλείσει το ΚΥ Ν. Ιωνίας, ζητώντας να δοθεί λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα στέγασης. «Εμείς δεν πρόκειται να ανεχτούμε να μείνει ούτε μία μέρα κλειστό ένα Κέντρο Υγείας που εξυπηρετεί - έστω με αυτές τις ελλείψεις - μια περιοχή περίπου 100.000 κατοίκων», ξεκαθάρισε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο παραπέρα επιβάρυνσης του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα».

Αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πόλης, όπως υλικοτεχνικά και ελλείψεις χώρων που παραπέμπουν πραγματικά σε άλλες εποχές, με συνέπεια παιδιά του νηπιαγωγείου να μετακινούνται από τη μία περιοχή στην άλλη, από τον Περισσό στην Αλσούπολη.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και με τους παιδικούς σταθμούς, όπου ακόμα και σήμερα 120 παιδιά έχουν μείνει εκτός. Από την άλλη, οι περιοχές της Καλογρέζας και της Αλσούπολης δεν έχουν κανένα παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ μπορούν να δώσουν απάντηση στα λαϊκά προβλήματα

Ο Δ. Κουτσούμπας απευθύνθηκε σε όσους πίστεψαν τα προηγούμενα χρόνια τα μεγάλα λόγια της ΝΔ για «μεταρρυθμίσεις» και «εκσυγχρονισμό του κράτους», τις διαβεβαιώσεις για «ανάπτυξη, σταθερότητα και ασφάλεια». Αυτά έχουν ταξικό πρόσημο, τόνισε, ενώ απευθύνθηκε και σε όσους στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αν σήμερα δεν του έχουν καμία εμπιστοσύνη είναι και γιατί «βλέπουν και τον τυχοδιωκτισμό του, κυρίως όμως βλέπουν ότι σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα όχι μόνο λέει αλλά κάνει τα ίδια, ψηφίζει τα ίδια με τη ΝΔ».

Οσοι απ' αυτούς δεν βλέπουν εναλλακτική είναι γιατί κοιτάζουν σε λάθος μέρος, υπογράμμισε, αφού δεν θα τη βρουν εκεί που τους δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ - δηλαδή σε διεργασίες που γίνονται στους «από πάνω», αυτούς που έχουν την οικονομική και πολιτική εξουσία του τόπου.

«Η εναλλακτική βρίσκεται εδώ, "κάτω", μέσα στον ίδιο τον λαό και στο κίνημά του, που δεν σταματάει μόνο μπροστά σε μια κάλπη αλλά συνεχίζει δυναμικά και βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και το σάπιο σύστημά τους», τόνισε. Και κατέληξε:

«Ναι, υπάρχει φως στο τούνελ, υπάρχει προοπτική για τον λαό. Και αυτή μπορεί να φωτιστεί με ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα, με αλλαγή ρότας σκέψης και δράσης, με άλλη επιλογή (...) Η πραγματική σύγκριση δεν είναι ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανάμεσα σ' αυτό που ζούμε και που γίνεται όλο και πιο αδιέξοδο, και σ' αυτό που μπορούμε να ζήσουμε. Αυτό είναι το μοναδικό δίλημμα, και είναι ένα και ξεκάθαρο:

-- Συνέχιση της βαρβαρότητας με τη μία ή την άλλη συνταγή διαχείρισης που αναπαράγει τον φαύλο κύκλο των πολέμων, των κρίσεων, της εκμετάλλευσης, της χαμοζωής; Συμβιβασμός με τον καπιταλισμό;

-- 'Η ανειρήνευτος πόλεμος με την εξουσία των εκμεταλλευτών, αδιάκοπη πάλη για την ανατροπή της κυριαρχίας του, ρήξη και οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού;

Για εμάς στο ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο.

Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με το σύστημα που τσακίζει τα όνειρά μας. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης. Απορρίπτουμε τον ρεαλισμό της υποταγής και του λίγο χειρότερου κακού. Παλεύουμε για έναν άλλο κόσμο, μία κοινωνία χωρίς την παρασιτική παρουσία των καπιταλιστών, μία κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να τρίβουν τα μάτια τους με το αποτέλεσμα των εκλογών (2023-09-05 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες των εργαζομένων (2023-06-07 00:00:00.0)
Ακόμα πιο αποφασιστικά ΚΚΕ για να διώξουμε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση (2023-02-21 00:00:00.0)
Προκλητική η άρνηση της εταιρείας για επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ (2022-10-27 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, κόντρα στις βλαπτικές μεταβολές (2022-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ