Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το Εργατικό Κέντρο να γίνει πραγματικός εκφραστής των εργατικών συμφερόντων

Με τη λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης - συλλαλητηρίου για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ενάντια στην ακρίβεια την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη (7 μ.μ. πλατεία 23ης Μάρτη), ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα «Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για ένα νικηφόρο εργατικό κίνημα; Συνέδριο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας: Απαρχή νέων αγώνων ή παζάρια για τη διαμόρφωση του νέου εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού;», που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας εργατικά σωματεία της Μεσσηνίας.

Την εισήγηση πραγματοποίησε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Βασίλης Μπίζας, που στάθηκε τόσο στις εξελίξεις όσο και στην κατάσταση στον συνδικαλιστικό φορέα ενόψει του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου του (4 Δεκέμβρη). Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι συνδικάτων, ενώ παρέμβαση έγινε και από τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποτών - Τροφίμων, Θανάση Κολιζέρα.

Να σηματοδοτήσει την απαρχή νέων αγώνων

Σχετικά με το Συνέδριο του ΕΚ Καλαμάτας επισημάνθηκε η ανάγκη να σηματοδοτήσει την απαρχή νέων αγώνων για τα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, όχι μια ψηφοθηρική καταγραφή δυνάμεων.

Αναφορές έγιναν και με παραδείγματα απ' τη δράση σωματείων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως των ιδιωτικών υπαλλήλων, με την πάλη του ενάντια στις «λευκές νύχτες», την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την ίδια στιγμή που η σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΚ αρνήθηκε ακόμη και την προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας, για αυθαιρεσίες που κατέγραφε το Σωματείο. Στη δική του παρέμβαση, το Συνδικάτο Οικοδόμων ανέδειξε πως στην πράξη, από κοινού με την Ομοσπονδία, αντιπαλεύουν το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως τον τελευταίο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, ώστε να παίρνουν ανάσες οι εργαζόμενοι.

«Οι σχεδιασμοί της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚ αρχίζουν και σταματάνε απλά στο πώς θα διατηρηθούν οι καρέκλες και οι συσχετισμοί», σημειώθηκε και εισηγητικά με κάλεσμα: «Κάθε εργαζόμενος, κάθε τίμιος συνδικαλιστής έχει καθήκον να υψώσει εμπόδια απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς,που ο κοινός τους στόχος είναι ο λαός να μείνει στη γωνία, αμέτοχος και θεατής. Φοβούνται και απεχθάνονται τη λαϊκή παρέμβαση, τρέμουν μη μιλήσει ο λαός και γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

Τονίστηκε ότι «οι "ανίερες συμμαχίες" μεταξύ των κομμάτων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ αφορούν τους σχεδιασμούς και τα παζάρια για τη διαμόρφωση των επόμενων κυβερνητικών πλειοψηφιών και των αντίστοιχων "κυβερνητικών συνδικαλισμών" από την κάθε μεριά», ώστε να συνεχίζεται η αντεργατική πολιτική, με αποτέλεσμα να είναι δικαιολογημένη η αποστροφή απέναντι στον εργατοπατερισμό και τις «αργόμισθες» ηγεσίες στο ΕΚ.

«Πρέπει να γίνει πείσμα και δύναμη για την αλλαγή της κατάστασης, των συσχετισμών. Για ένα ΕΚ που θα είναι στήριγμα των εργαζομένων και όχι στήριγμα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων», σημειώθηκε.

Και νοθεία κατ' εφαρμογή και του νόμου Χατζηδάκη

Στο μεταξύ, με κοινή τους δήλωση, οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Καράμπελας, Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, Βαγγέλης Μπάκας και Βασίλης Μπίζας, καταγγέλλουν απροκάλυπτη νοθεία στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο, στο σωματείο «Παμμεσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων», όπου ηγούνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με άμεση καθοδήγηση, από κεντρικό συνδικαλιστή του, που δραστηριοποιείται στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οπως τονίζουν, οι διαδικασίες μπορούν να χαρακτηριστούν «η μεγάλη των μαγείρων σχολή», αφού εκτός από το γεγονός ότι οργανώθηκαν οι εκλογές ηλεκτρονικά, κατ' εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, σημειώθηκε εκτεταμένη νοθεία, με στόχο να δικαιολογηθεί η συμμετοχή των ψηφισάντων.

Εμφανίστηκαν να έχουν ψηφίσει άνθρωποι που ποτέ δεν συμμετείχαν σε καμία διαδικασία του σωματείου, δεκάδες καταγράφονται με το ίδιο ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας δύο φορές στην κάλπη της Καλαμάτας, πάνω από τους μισούς που ψήφισαν στην Κυπαρισσία «επανεμφανίζονται», όπως και διαφορετικά ονοματεπώνυμα με ίδιο αριθμό ταυτότητας κ.ά.

«Τα συγκεκριμένα περιστατικά επιβεβαιώνουν ότι η μόνη έγνοια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα "κουκιά" και οι "καρέκλες". Φαίνεται ότι "διδάχτηκαν" καλά από το στέλεχος της ΝΔ και πρόεδρο του ΕΚ Καλαμάτας, που συνδιοικούν τόσα χρόνια αγκαζέ. Οπως και η ΝΔ, έτσι και αυτοί θεωρούν τα σωματεία ως δεξαμενή ψήφων και "ιδιοκτησία" για να εκλέγονται νόθοι αντιπρόσωποι - εργατοπατέρες», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ, καλώντας τα μέλη των συνδικάτων να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απαλλαγούν από τέτοιες ηγεσίες, πιστεύοντας στη δύναμή τους, συμμετέχοντας στον αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ