Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι ασθενείς δεν είναι πελάτες - οι υγειονομικοί δεν είναι λάστιχο»

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία - δικαίωμά μας είναι η δωρεάν Υγεία», διαμήνυσε ο εργαζόμενος λαός και στη Θεσσαλονίκη, με τη μαζική μαχητική διαδήλωση που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Στην αγωνιστική κινητοποίηση, μαζί με τους υγειονομικούς, σε κοινό μέτωπο βρέθηκαν τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Οπως είπε, «η μαζική καταδίκη του κατάπτυστου νομοσχεδίου και η διεκδίκηση ενίσχυσης του ΕΣΥ με τη συμμετοχή και τη στήριξη δεκάδων σωματείων της πόλης, της ΕΔΟΘ, του ΕΚΘ, συλλόγων ασθενών, ενώσεων γονέων και άλλων φορέων, αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να οργανώσουν την απάντησή τους κόντρα στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία. Αποδεικνύουν ότι μόνο μέσα από τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι μπορούν και θα βάλουν πάγο στους σχεδιασμούς των επιτελείων των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία είναι οι εμπνευστές και για αυτό το νομοσχέδιο».

Αναφερόμενος στη στόχευση των αντιδραστικών αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων της Υγείας. Και όπως είπε, «η τομή που προσπαθεί να περάσει αυτό το έκτρωμα, είναι ο εξαναγκασμός των ασθενών να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Θα αναγκάζονται να οδηγούνται είτε στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους είτε στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, καθώς θα είναι η μοναδική διέξοδος από τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, από τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας λόγω των τεράστιων ελλείψεων».


Και τόνισε ότι η απάντηση των εργαζομένων μπορεί να βάλει πάγο στους σχεδιασμούς τους με οργάνωση της αντεπίθεσης. Οπως είπε, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι «να μην συμβιβαστούν οι υγειονομικοί με τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την εξουθένωση, τη μετατροπή των ασθενών σε πελάτες. Να μη συμβιβαστεί ο λαός με το "ελάχιστο" και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ό,τι σχετίζεται με την υγεία του».

Στη συγκέντρωση, εκ μέρους των εργατικών σωματείων χαιρέτισε ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέδειξε ότι η πολιτική που στέλνει τους ασθενείς βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, είναι η ίδια πολιτική που αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους στους χώρους δουλειάς, που έχει υποβαθμίσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

«Καμία ανοχή! Καμία αναμονή! Ολοι στον αγώνα! Για αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας για τον λαό μας!», σημείωσε απευθύνοντας κάλεσμα κλιμάκωσης.

Μήνυμα αγωνιστικού ξεσηκωμού

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους.

Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το πανό της ΕΝΙΘ, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ - οι ασθενείς δεν είναι πελάτες ούτε οι εργαζόμενοι λάστιχο». Ακολουθούσε ο Σύλλογος Υγειονομικού Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Β. Ελλάδος και άλλα σωματεία υγειονομικών.

Το στίγμα έδωσε το μεγάλο μπλοκ των εργατικών σωματείων, με το κεντρικό πανό να καλεί σε «οργάνωση και αγώνα για την προστασία της ζωής μας».

Μαζικό ήταν επίσης και το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που απαιτούσαν «Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Οι διαδηλωτές, στο πέρασμά τους, μετέφεραν κάλεσμα αγωνιστικού ξεσηκωμού σε όλο τον λαό. Βροντοφώναξαν «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό».

Εξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Στα Γιαννιτσά, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε μαχητική και μαζική συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων και άλλων φορέων. Στην πρώτη γραμμή οι υγειονομικοί, γιατροί και εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο ταφόπλακα του ΕΣΥ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας Μπ. Αποστολίδης και χαιρέτισαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων που συμμετείχαν. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία κατάφερε και συνάντησε τη διοίκηση του Νοσοκομείου, παρά την παρελκυστική τακτική που ακολούθησε, και επέδωσε το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους.

Ούτε στην Κατερίνη η καταρρακτώδης βροχή εμπόδισε την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας και της πορείας από συνδικάτα και φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο.

Στις Σέρρες, υπό βροχή και με μαζική συμμετοχή των υγειονομικών αλλά και εργαζομένων άλλων κλάδων, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση μπροστά στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Σερρών. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των συμβασιούχων του Νοσοκομείου.

Μαχητική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Νοσοκομείο της Νάουσας με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ