Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΥΠΕΞ
Εδωσε στην «Intellexa» άδειες εξαγωγών «κακόβουλου» λογισμικού

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι «κακόβουλα λογισμικά» πήγαιναν κι έρχονταν στην Ελλάδα, με την άδεια των αρμόδιων αρχών, ακόμα και υπουργείων, οι «New York Times» σε δημοσίευμά τους αναφέρουν πως «έπειτα από ερωτήσεις των NYT, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε πως έδωσε στην εταιρεία, "Intellexa", άδειες για τη πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταπίεσης, τη Μαδαγασκάρη. Οι "Times" έχουν ακόμη στην κατοχή τους μια επιχειρηματική πρόταση της "Intellexa" για την πώληση των προϊόντων της στην Ουκρανία, η οποία την απέρριψε».

«Η έρευνα των "Times" βασίστηκε στην εξέταση χιλιάδων σελίδων από ντοκουμέντα - συμπεριλαμβανομένων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, απόρρητων κοινοβουλευτικών καταθέσεων στην Ελλάδα και μια μυστική έκθεση της στρατιωτικής αστυνομίας του Ισραήλ - όπως και συνεντεύξεις με δεκάδες δικαστικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανθρώπους που εργάζονται σε υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου, επιχειρηματικούς παράγοντες και θύματα hacking σε πέντε χώρες», επισημαίνεται στην εφημερίδα.

Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου φέρεται - κατά το δημοσίευμα - να επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση στους NYT πως το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου έδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην «Intellexa», όπως και ότι ξεκίνησε σχετική εσωτερική έρευνα μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις.

Σημειωτέον, από κύκλους του ΥΠΕΞ διακινήθηκε η απάντηση που δόθηκε στους NYT, και είναι η εξής, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα: «Αρμόδια αρχή για την έκδοση αδειών εξαγωγής είναι η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Διπλωματίας και Διαφάνειας του ΥΠΕΞ. Ο Γενικός Γραμματέας εξέδωσε δύο άδειες για την εταιρεία "Intellexa" S.A. στις 15 Νοεμβρίου 2021. Τελικός χρήστης ήταν η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, της Μαδαγασκάρης (Agence National antifraude, Μαδαγασκάρη). Μετά από δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Διαφάνειας (σ.σ. ο Κ. Φραγκογιάννης), ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή του ΥΠΕΞ τη διενέργεια εσωτερικής διοικητικής έρευνας για να εξεταστεί εάν υπάρχει βάση για τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ