Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΕΕ - ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Αυστριακό βέτο στην ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας

Τις σημαντικές αντιθέσεις εντός ΕΕ ήρθε να αναδείξει από μια ακόμα πλευρά το βέτο που πρόβαλε η Αυστρία χτες, σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της λυκοσυμμαχίας, μπλοκάροντας την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, την οποία υποστήριζαν η Κομισιόν και δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Αντίθετα, εγκρίθηκε η ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν, η οποία θα ξεκινήσει την 1/1/2023.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ η ΕΕ αναζητεί «φόρμουλες» εν μέσω αντιθέσεων για να ενισχύσει τη θέση της στα Βαλκάνια έναντι ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, το «μπλόκο» σε δύο χώρες που είναι ήδη μέλη της λυκοσυμμαχίας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την υπόθεση της περιβόητης «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι «μέχρι την τελευταία στιγμή (...) παλέψαμε για να διασφαλίσουμε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα γίνουν δεκτές στη ζώνη Σένγκεν», ενώ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα υποστήριξε ότι «αυτό είναι κάτι περισσότερο από λάθος σε ευρωπαϊκούς αλλά και γεωπολιτικούς όρους». Και κατέληξε: «Αντί να υπερηφανευόμαστε που πετύχαμε μια καλή και δυνατή μέρα για την Ευρώπη, πρέπει να ισχυριστούμε ότι αυτή είναι μια κακή μέρα για την Ευρώπη».

Αντίστοιχα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζ. Νταρμανέν μίλησε για «πολύ σημαντικές προσπάθειες» που έχουν γίνει και στις τρεις αυτές χώρες, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό που να συνηγορεί κατά της ένταξής τους».

Αντίθετα, με την Αυστρία συμπαρατάχθηκε η Ολλανδία, εκφράζοντας «ανησυχίες» για τη «διαφθορά» και την κατάσταση με τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στη Βουλγαρία.

Πρίστινα: Ενίσχυση αστυνομικής δύναμης στο βόρειο Κόσοβο

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Α. Κούρτι δήλωσε χτες ότι θα στείλει ενισχυμένη αστυνομική δύναμη στο βόρειο Κόσοβο, μετά από ένοπλη απόπειρα ληστείας σε υποκατάστημα της Τράπεζας της Σερβίας (NBS) στο Λεποσάβιτς.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοέμβρη οι Σέρβοι που υπηρετούσαν σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες (και την αστυνομία) του Κοσόβου παραιτήθηκαν, με φόντο τη νέα αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Από τότε, την επιτήρηση της τάξης είχε αναλάβει η ευρωενωσιακή αστυνομική δύναμη EULEX. Χτες ο Κούρτι κατηγόρησε για το περιστατικό «εγκληματικές ομάδες που κατευθύνονται από το Βελιγράδι» και ανήγγειλε την αποστολή αστυνομικής δύναμης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για την «επιρροή στην περιοχή» (2023-07-15 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» για εμφάνιση «ενός Ντονμπάς στα Βαλκάνια» (2023-06-27 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια της Πρίστινας για τις «συστάσεις» από ΗΠΑ - ΕΕ (2023-06-09 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν να φτάνουν οι πρόσθετες ΝΑΤΟικές δυνάμεις (2023-06-07 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί φουντώνουν τα «φιτίλια» στα Βαλκάνια (2021-10-02 00:00:00.0)
Δεκάδες τραυματίες και συλλήψεις σε αντικυβερνητική διαδήλωση (2015-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ