Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
«Μαγική εικόνα» από την κυβέρνηση την ώρα που τα νοικοκυριά «κόβουν» από παντού

Eurokinissi

Με προπαγανδιστικές αθλιότητες που πλημμυρίζουν τα αστικά ΜΜΕ η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μια «μαγική εικόνα», αντίθετη με τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας, και απέναντι στα δίκαια αιτήματα του λαού για μέτρα πραγματικής ανακούφισης.

Ετσι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κατέθετε αργά χτες το βράδυ την τροπολογία για το «market-pass» της τάξης του... ενός μπουκαλιού γάλα τη μέρα που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή, τα «ραβασάκια» του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για «μπαράζ πληρωμών» μέσω επιδομάτων τις επόμενες μέρες. Επιδομάτων που εξανεμίζονται σε χρόνο μηδέν από την ακρίβεια και τα οποία είναι:

- Η εφάπαξ ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν μία σύνταξη - φιλοδώρημα των 200 και 300 ευρώ.

- Η «επιταγή ακρίβειας» στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με κριτήρια.

- Τα επιδόματα τέκνων, πάνω - κάτω 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί.

- Η έκτακτη ενίσχυση στους μη επιδοτούμενους, μακροχρόνια άνεργους εγγεγραμμένους που δεν έχουν μεροκάματο από ένα έως δύο χρόνια.

Σε αυτούς μάλιστα προσθέτουν και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που θα πάρουν το Δώρο Χριστουγέννων, αλλά και τους συνταξιούχους που θα πάρουν τη σύνταξή τους!

Με τέτοιον τρόπο προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα ότι ...«θα βρέξει λεφτά» ενώ τα επιδόματά τους, πέρα από το ότι αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων των νοικοκυριών, είναι χρήματα που προέρχονται από τις ίδιες τις λαϊκές οικογένειες, που τα έχουν χρυσοπληρώσει μέσω της φοροαφαίμαξης.

«Κόβουν» ψώνια 7 στους 10

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χτες από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) προκύπτουν τα εξής: 7 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι τα Χριστούγεννα. 6 στους 10 ότι θα δαπανήσουν λιγότερα από 100 ευρώ στις φετινές γιορτές. Επιπλέον, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές το 2022 θα είναι μειωμένες κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2021. Και ένα ποσοστό 38% θεωρεί ότι η μείωση αυτή θα είναι πάνω από το μισό της δαπάνης του προηγούμενου έτους.

Οσον αφορά το ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για αγορές την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται σε 145 ευρώ κατά κεφαλήν (έναντι 146 που ήταν η περσινή εκτίμηση στην αντίστοιχη έρευνα). Το 15% εκτιμά ότι δεν θα δαπανήσει τίποτα, το 19% μέχρι 50 ευρώ, το 25% έως 100 ευρώ, το 23% από 101 έως 200 ευρώ, το 14% από 200 έως 500 ευρώ και το 4% πάνω από 500 ευρώ. Πρακτικά οι μισοί (52%) θα δαπανήσουν λιγότερα από 100 ευρώ τα φετινά Χριστούγεννα για αγορές.

Τέλος, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε έκθεσή του για το 3ο τρίμηνο του 2022 σημειώνει ότι «ο ρυθμός μεγέθυνσης περιορίστηκε σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο (2,8%) σε σχέση με τα δύο προηγούμενα (7,8% και 7,1%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 5,9% την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2022». Παράλληλα αναφέρεται ότι «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση "ομαλής προσγείωσης" και αναμένουμε σημαντική επιβράδυνση της μεγέθυνσης τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της αρνητικής επίδρασης του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση, της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας στους κύριους εμπορικούς εταίρους, της ανόδου των επιτοκίων δανεισμού και της προβλεπόμενης άρσης των περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης». Προσθέτει δε ότι «οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του Τουρισμού δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ούτε σε όρους συνολικού ρυθμού μεγέθυνσης ούτε σε όρους βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η επιδείνωση του εξωτερικού τομέα, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική επιβάρυνση της πανδημίας, σηματοδοτεί την επιστροφή των λεγόμενων "δίδυμων ελλειμμάτων" της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ