Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Σε πλήρη λειτουργία οι δομές υποστήριξης αστέγων

Ενίσχυση με χρηματοδοτήσεις και προσωπικό απαιτεί η δημοτική αρχή

Στην ανάγκη υποστήριξης των δομών αστέγων από το κράτος αναφέρεται η δημοτική αρχή Πάτρας, με αφορμή και τη λειτουργία απ' την πλευρά της των υποδομών του Υπνωτηρίου και του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας.

Με συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, στάθηκε στις πολύπλευρες δράσεις που έχουν αναπτυχθεί και σ' αυτόν τον τομέα, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή θα ήθελε να μην υπάρχουν άστεγοι και η κοινωνική συγκρότηση να έδινε τα πάντα στον λαό μας, ώστε να μην αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα.

«Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται, κι εμείς στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τον αγώνα μας να έχουν δικαιώματα όλοι οι συνάνθρωποί μας και να αλλάξει η κοινωνική μας συγκρότηση, να έχουμε έναν λαό που έχει λύσει τα βασικά του ζητήματα, δεν αφήνουμε έτσι το ζήτημα και είμαστε δίπλα τους, προσφέροντας στέγη και τροφή στους άστεγους του δήμου μας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θοδωρής Τουλγαρίδης, στάθηκε στις προσπάθειες του προσωπικού, αλλά και το γεγονός ότι οι δομές λειτουργούν χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ., παρά μόνο του δήμου μέσω του ΚΟΔΗΠ.

Παρέχουν διαμονή, σίτιση, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής υγιεινής καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Επίσης, δυνατότητες ατομικής υγιεινής (ντους, ξύρισμα, μάσκες κ.λπ.), ειδών ένδυσης και υπόδησης, αλλά και χρήση πλυντηρίων - στεγνωτηρίων, καθώς και φύλαξης προσωπικών αντικειμένων.

Πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται όχι μόνο σε αστέγους αλλά ακόμη και σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όπως διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τον Δεκέμβρη του 2019 έχουν αιτηθεί φιλοξενία στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας και το Υπνωτήριο περίπου 320 άτομα και έχουν φιλοξενηθεί και λάβει υπηρεσίες 208.

Αναφορά έγινε στη λειτουργία της Ομάδας Δρόμου των δομών αστέγων, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της έλλειψης δημόσιων δομών περίθαλψης και φιλοξενίας αστέγων με εδικά προβλήματα (αλκοολισμού, χρήσης ουσιών κ.ά.).

Επιπλέον, απαιτήθηκε να δημιουργηθούν δημόσιες, κρατικές δομές για ψυχιατρικούς ασθενείς, με δωρεάν υπηρεσίες αλλά και η δημιουργία Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, με συνολικά γενναία χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Αυτά διεκδικούμε να γίνουν στην κατεύθυνση της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και του συστήματος, που γεννά φτώχεια, ανασφάλεια, εξαθλίωση και τους άστεγους, ώστε οι δημιουργοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι και ο λαός μας να κατέχουν οι ίδιοι εκείνα που παράγουν και τους αξίζουν και όχι μια χούφτα οικονομικά ισχυρών. Να έχουν εργασία, δωρεάν Εκπαίδευση και Υγεία, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, στέγη και πολύπλευρα αξιοπρεπή διαβίωση, με κρατική στήριξη», κατέληξε ο Θ. Τουλγαρίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να στηριχτεί η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων του Ελαιώνα (2022-04-05 00:00:00.0)
Επιστολή στην κυβέρνηση για τα βρεφικά τμήματα στους παιδικούς σταθμούς (2016-09-23 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές (2015-01-21 00:00:00.0)
Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στα όρια της εξαθλίωσης (2013-10-17 00:00:00.0)
Σε τραγική κατάσταση οι δομές Πρόνοιας (2012-12-20 00:00:00.0)
Προγράμματα - ψίχουλα για τα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα (2012-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ