Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ομόφωνα υιοθετήθηκαν τα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να σωθούν τα σπίτια των παλιννοστούντων

Συζήτηση για το ζήτημα των παλιννοστούντων που απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που κατέθεσε ψήφισμα ώστε να στηριχθεί το δικαίωμά τους να κρατήσουν τα σπίτια τους.

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες ομογενείς παλιννοστούντες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τράπεζες και funds, τα οποία έφτιαξαν με δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο, των οποίων το κόστος εξυπηρέτησης εκτοξεύτηκε με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης του 2009, γιατί το επιτόκιό τους ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου, προσαυξημένο κατά 2 έως 2,5 μονάδες.

Το ζήτημα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο κατέληξε σε σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης. Στην παρέμβασή του ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Λεβέντης τόνισε ότι οι ομογενείς κλήθηκαν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά, λόγω των επιτοκίων, και περιέγραψε το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στη χώρα, που πλήττει και τους παλιννοστούντες, επιρρίπτοντας σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα.

Τελικά υιοθετήθηκαν ομόφωνα το ψήφισμα και μέσα απ' αυτό τα αιτήματα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ετσι, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ζητάει διαγραφή των τόκων και των ανατοκισμών για τα δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου, την απομείωση κατά 50% των οφειλών που προκύπτουν μετά τις διαγραφές των τόκων και των ανατοκισμών, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει να μην υπερβαίνει το 10% του εισοδήματος, και οπωσδήποτε να παύσει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων και του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ