Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Επιχειρούν οικοπεδοποίηση και των ρεμάτων!

Εντονη διαμαρτυρία των συνεργαζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων σε συνέντευξη Τύπου

Την έντονη διαμαρτυρία τους ιδιαίτερα για το άρθρο 5 του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου περί «Εναρμόνισης του ν. 1650/86 με τις Οδηγίες 97/11ΕΕ και 96/61ΕΕ - Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα», που συζητείται στη Βουλή, εξέφρασαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων και Δημοτικών Κινήσεων της Αττικής.

Παρόλο, όπως καταγγέλθηκε, που εξαγγέλθηκε η κατάθεση στη Βουλή ειδικού νομοσχεδίου για την προστασία των ρεμάτων, εισάγονται εμβόλιμα στο παρόν νομοσχέδιο διατάξεις που καθορίζουν αντιεπιστημονική διαδικασία εξπρές για την οριοθέτηση των ρεμάτων, προκειμένου να παρακαμφθεί το ΣτΕ και να «νομιμοποιηθούν» επείγουσες προεκλογικές εντάξεις στο σχέδιο και άλλες καταστροφικές για τα ρέματα παρεμβάσεις, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Πρόκειται, επισήμαναν, για προεκλογική παροχή της κυβέρνησης προς τους μεγάλους και μικρούς καταπατητές των ρεμάτων».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να επιτραπεί οποιαδήποτε επέμβαση σε ρέματα, επιβάλλεται η οριοθέτηση της φυσικής τους κοίτης κατά το πλήρες εύρος της, το οποίο υπολογίζεται στη βάση της μέγιστης επαναφοράς με Προεδρικό Διάταγμα προτεινόμενο από τον αρμόδιο υπουργό. Παρ' όλα αυτά, το προτεινόμενο άρθρο ορίζει ότι για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων θα λαμβάνονται υπόψη τυχόν «τεχνικά» στοιχεία που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του υδατορέματος. Με την ασαφή αυτή διατύπωση δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν μέσω της οριοθέτησης παράνομες επεμβάσεις στις παραρεμάτιες περιοχές, μπαζώματα, οικοπεδοποιήσεις κλπ. Ως τέτοια παραδείγματα αναφέρθηκαν το ρέμα της Πικροδάφνης, που διασχίζει τους Δήμους Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης, αλλά και το ρέμα της Σαπφούς στο Μαρούσι, για το οποίο πέρα από τις τσιμεντοποιήσεις που έγιναν σε τμήματά του από την Αττική Οδό, τώρα δίνεται άδεια στον μεγαλοκατασκευαστή Βωβό να ανεγείρει στην κοίτη του ένα ακόμη μεγαθήριο, ενώ και ο δήμος αναγγέλλει την πλήρη κάλυψή του!

Επιπλέον, με τις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου καταργείται η προέγκριση της χωροθέτησης, και η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση που την αντικαθιστά δεν αποτελεί διοικητική πράξη και άρα δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ, σε ένα πρώιμο στάδιο, αλλά μόνο αφού εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή ακόμη και της πιο οχλούσας και ρυπογόνας εγκατάστασης.

Παράλληλα, όσον αφορά τα ρέματα, γίνεται δυνατή η τμηματική οριοθέτησή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή ακόμη και από ιδιώτες με πολύ γρήγορες διαδικασίες. Την αρμοδιότητα αυτή μέχρι σήμερα την είχε το ΥΠΕΧΩΔΕ ή η Νομαρχία. Επίσης η οριοθέτηση θα γίνεται πλέον με υπουργική απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ