Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Τιμή στον Νικηφόρο Βρεττάκο

Την προτομή του ποιητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου αποκάλυψε χτες ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης. Η από χαλκό προτομή, έργο του μεγάλου γλύπτη Νίκου Περαντινού βρίσκεται επί της οδού Καραΐσκου 106, εκεί δηλαδή που ήταν το σπίτι όπου ο ποιητής έμεινε από το 1946 μέχρι το 1962, την πιο γόνιμη περίοδο της δημιουργίας του. Την προτομή πρόσφεραν στο δήμο τα παιδία του Νικηφόρου Βρεττάκου Κώστας Βρεττάκος και Τζένη Παπαδημητρίου Βρεττάκου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Τάκης Κουβάτσος, ο οποίος χαρακτήρισε την απόδοση τιμής στον ποιητή «εκπλήρωση χρέους σε ένα μεγάλο πνευματικό άνθρωπο που αγάπησε και έζησε στον Πειραιά».

Τον Νικηφόρο Βρεττάκο, αν και γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας, τον συνέδεαν με τον Πειραιά πνευματικοί και κοινωνικοί δεσμοί, ακόμα και ισχυρές οικογενειακές αναμνήσεις σε μία εποχή που αγωνιζόταν να επιβιώσει. Την τετραετία μάλιστα 1955 - 1959 διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Σαπουνάκη, βάζοντας τη σφραγίδα του στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης.

«Το χρέος στη μνήμη του Νικηφόρου Βρεττάκου ήταν οφειλόμενο. Οχι μόνο προς τον ποιητή της Ειρήνης και της Αγάπης, αλλά και προς τον άνθρωπο που είχε μια έμφυτη καλοσύνη, έμφυτη αξιοπρέπεια και όχι λίγες φορές παρουσίαζε δείγματα μιας έμφυτης συναισθηματικής σοφίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρ. Αγραπίδης αποκαλύπτοντας την προτομή του ποιητή. Είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί από εκπροσώπους των πολιτιστικών φορέων της πόλης και της Ακαδημίας Αθηνών.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια έκθεσης χειρογράφων, βιβλίων και φωτογραφιών του ποιητή στην αίθουσα «Βαρόνου Κίμωνος Ράλλη» στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Για το έργο του μίλησαν οι συγγραφείς Παναγιώτης Βρεττάκος, Κώστας Θεοφάνους και Γιάννης Χατζημανωλάκης, οι φιλόλογοι Αναστασία Φρυγανάκη και Περσεφόνη Κωστέα και ο Χρίστος Αδαμόπουλος. Ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου διάβασε η ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου, ο μουσουργός Παναγιώτης Κωσταντακόπουλος ερμήνευσε στο πιάνο συνθέσεις του ποιητή, ενώ ακούστηκε η φωνή του Βρεττάκου να απαγγέλλει στίχους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ