Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στην Κορεατική Χερσόνησο

«Αντίποινα» προαναγγέλλει η Σεούλ, «ακόμα κι αν αυτό διακινδυνεύει μια κλιμάκωση»...

Από πρόσφατες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

South Korean Defense Ministry

Από πρόσφατες κοινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Στο πλαίσιο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ετσι, δύο μέρες μετά την καταγγελλόμενη από τη Σεούλ είσοδο πέντε βορειοκορεατικών drones στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, η νοτιοκορεατική ηγεσία προαναγγέλλει «αντίποινα» σε αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον, ακόμα κι αν - όπως επισημαίνει - αυτό σημάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης ενάντια σε μία χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο...

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ δήλωσε ότι «θα πρέπει να τιμωρούμε και να προβαίνουμε σε αντίποινα για οποιαδήποτε πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι το πιο ισχυρό μέσο για την αποτροπή των προκλήσεων». Μιλώντας σε συνάντηση με τους συμβούλους του, επεσήμανε ότι «δεν θα πρέπει να φοβόμαστε ή να διστάζουμε επειδή η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά όπλα».

Δίνοντας μια πρώτη ιδέα από αυτά τα αντίποινα και τις πιθανές συνέπειές τους, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Λι Γιονγκ Σουπ δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι έχει εντολή να στέλνει drones στη Βόρεια Κορέα ως απάντηση σε οποιαδήποτε παρείσφρηση, «ακόμη κι αν αυτό διακινδυνεύει μια κλιμάκωση».

Επίσης, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη 5ετία θα διατεθούν 560 δισ. γουόν (441,26 εκατ. δολάρια) ώστε «να ενισχύσουμε την (...) ικανότητά μας για αντίποινα ώστε να μπορούμε να καταστρέψουμε σημαντικές εγκαταστάσεις οπουδήποτε στη Βόρεια Κορέα, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης ή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής».

Στη δε Βόρεια Κορέα, ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, μιλώντας σε ολομέλεια της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος στάθηκε σε «νέους στόχους - κλειδιά για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της αυτάρκους άμυνας, που θα προωθηθούν το 2023» και «αποτίμησε τη νέα δύσκολη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο», αναπτύσσοντας την «κατεύθυνση του αγώνα εναντίον του εχθρού την οποία πρέπει να πάρει το κόμμα μας».

Σύνοδος ΗΠΑ - Ιαπωνίας με επίκεντρο το νέο ιαπωνικό «αμυντικό δόγμα»

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με την Κίνα, ΗΠΑ και Ιαπωνία μελετούν νέα βήματα αναβάθμισης του «αμυντικού» τους συντονισμού, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να έχουν στην Ουάσιγκτον το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη οι ηγέτες των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Φούμιο Κισίντα.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα η συνάντηση αναμένεται στις 13 Γενάρη και στο επίκεντρό της θα βρεθεί και το νέο ιαπωνικό «αμυντικό δόγμα» που οριστικοποιεί το Τόκιο, στο πλαίσιο και του προϋπολογισμού για το νέο έτος, εκτοξεύοντας τις στρατιωτικές του δαπάνες στο 2% μέχρι το 2027.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των σχετικών ανακοινώσεων, η κυβέρνηση Κισίντα έχει επικεντρωθεί στην «ικανότητα αντεπίθεσης», που «είναι απαραίτητη», διαμηνύοντας ότι κανένα προληπτικό πλήγμα «δεν θα γίνει ανεκτό» και αναφέροντας ως «πιο επείγουσα πρόκληση μέσα σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας» τη «θεμελιώδη ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων μας». Χαρακτηριστική είναι δε η προτεραιότητα που θα δοθεί στην ενίσχυση της συνεργασίας των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού με δυνάμεις άλλων χωρών, σηματοδοτώντας την περαιτέρω εμπλοκή της Ιαπωνίας σε συνεκπαιδεύσεις, «ειρηνευτικές αποστολές» και μια σειρά στρατιωτικούς σχεδιασμούς που ούτως ή άλλως «τρέχουν» τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης με την Κίνα αλλά και τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει ήδη την επιλογή να αγοράσει πυραύλους Κρουζ τύπου Tomahawk από τις ΗΠΑ. Ακόμα, το 2026 οι ιαπωνικές Ενοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν να υιοθετήσουν μια βελτιωμένη έκδοση του πυραύλου Κρουζ «Type 12», ο οποίος θα έχει αυξημένη εμβέλεια βολής, έως και 1.200 χιλιομέτρων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας σχεδιάζει την ανάπτυξη μονάδας πυραυλικής άμυνας εδάφους - αέρος στο νησί Γιοναγκούνι, στο δυτικότερο άκρο της Ιαπωνίας, κοντά στην Ταϊβάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Τακέσι Αόκι, δήλωσε ότι η εγκατάσταση των πυραυλικών μονάδων αποτελεί μέρος του σχεδίου επέκτασης των χερσαίων δυνάμεων «αυτοάμυνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ