Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συνεχιζόμενη επιχείρηση εκφοβισμού των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία

Για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των Ούγγρων συναδέλφων τους

Τη συνεχιζόμενη επιχείρηση εκφοβισμού και απειλών σε βάρος των εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Ουγγαρίας, οι οποίοι στηρίζουν τον πολύμηνο αγώνα των εκπαιδευτικών και μαθητών της χώρας, καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Ουγγαρίας.

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί των ελληνικών σχολείων "Μ. Γλέζος" και "Ν. Μπελογιάννης" εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους» με αιτήματα όπως το δικαίωμα στην απεργία, αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια για αυτούς και τους μαθητές και άλλα.

Οπως καταγγέλλεται από τον Σύλλογο, την ίδια ώρα που η ουγγρική κυβέρνηση χτυπά το απεργιακό δικαίωμα και απολύει απεργούς εκπαιδευτικούς, «οι "εκπρόσωποι" της ουγγρικής κυβέρνησης στην ελληνική κοινότητα (Κοράνης και Agardi) με επιστολές τους προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους διευθυντές των ελληνικών σχολείων. Δεν τα κατάφεραν. Ολοι τους καταδίκασαν, ενώ η κατακραυγή ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Με την κοινή ανακοίνωση - δήλωση υποταγής - του εκπροσώπου της ελληνικής κοινότητας στο ουγγρικό κοινοβούλιο και του προέδρου της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, υπερασπίζονται τη μειονοτική εκπαιδευτική πολιτική, μέρος της οποίας είναι και ο εκφοβισμός των Ελλήνων εκπαιδευτικών. Ανεπίσημα βέβαια συνεχίζουν τις απειλές της ουγγρικής κυβέρνησης ότι αν δεν σταματήσουμε τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις θα μειώσουν τη χρηματοδότηση των σχολείων και της κοινότητας.

Με απλά λόγια, μας λένε με θράσος: Τι σας νοιάζει αν η εκπαίδευση στα ουγγρικά σχολεία - στα οποία πηγαίνει το σύνολο των παιδιών της ελληνικής κοινότητας - είναι σε άθλια κατάσταση; Εσείς παίρνετε περισσότερα, άρα δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε. Σωπάστε! Διαφορετικά θα σας τα κόψουμε και σας».

Ο Σύλλογος καλεί το σύνολο της ελληνικής κοινότητας στην Ουγγαρία να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες εκφοβισμού, ενώ προγραμματίζει Γενική Συνέλευση μέσα στον Γενάρη για να συζητηθεί η συνέχιση του αγώνα, «έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλοι να έχουν τη μόρφωση που μας αξίζει».

  • Το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου - Βρανδεμβούργου εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων Ουγγαρίας, τους Ελληνες και Ούγγρους εκπαιδευτικούς που οργανώνουν και συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ουγγαρία. Οπως επισημαίνει, ως Σύλλογος και «ως μετανάστες που αρκετοί από εμάς έχουμε παιδιά και θέλουμε να έχουνε σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης στις χώρες που ζούμε, να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων στην Ουγγαρία και στηρίζουμε τους Ελληνες εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων που συμπαραστέκονται στους Ούγγρους συναδέλφους τους. Ταυτόχρονα, καταδικάζουμε τον εκφοβισμό και τις απειλές ιδιαίτερα προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελλήνων στην Ουγγαρία και στεκόμαστε δίπλα στο πλευρό όλων αυτών που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής και μάθησης».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για την «ειρηνευτική αποστολή» Ορμπαν σε Μόσχα και Πεκίνο (2024-07-12 00:00:00.0)
Η ΕΕ ξεκίνησε διαδικασία κατά της «αρχής προστασίας της κυριαρχίας» (2024-02-08 00:00:00.0)
Η Ιστορία δε σβήνει και δεν παραχαράσσεται (2013-03-10 00:00:00.0)
Καταδικάζουν τις διώξεις ενάντια στους Ούγγρους κομμουνιστές (2007-11-01 00:00:00.0)
Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα (2001-10-16 00:00:00.0)
Υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της εργατικής τάξης (2001-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ