Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο κομβόι με πυρομαχικά στην Ουκρανία

Συνεχίζει η κυβέρνηση την αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με συνεχή αποστολή πολεμικού υλικού στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες νταλίκες φορτωμένες με παλέτες πυρομαχικών αναχώρησαν από στρατόπεδο πεζικού στον νομό Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και, όπως μετέφεραν πηγές, με τελικό προορισμό την Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη μετακίνηση υλικού είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Νοέμβρη, όταν είχε θεαθεί σε χωριά της Κοζάνης, με κατεύθυνση τα σύνορα, κομβόι με δεκάδες νταλίκες (με βουλγαρικές και πολωνικές πινακίδες κυκλοφορίας) φορτωμένες με πυρομαχικά (ενδεχομένως βλήματα 155 χιλιοστών για όλμους) και συνοδευόμενες από περιπολικά της αστυνομίας.

Παράλληλα ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωνε στη γερμανική «Bild» ότι η Αθήνα έστειλε ήδη 20 τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜP1 (με τα οποία είναι εξοικειωμένοι οι Ουκρανοί χειριστές) στο Κίεβο, παραλαμβάνοντας σε «ανταλλαγή» 14 οχήματα «Marder» από τη Γερμανία.

Σε υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας για τέτοια ανταλλαγή συνολικά 40 τεθωρακισμένων, πρόσθεσε ότι «εντός του Ιανουαρίου θα παραλάβουμε κι άλλα "Marder", ενώ θα παραδώσουμε κι άλλα BMP».

Στον απόηχο και της προχθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ν. Παναγιωτόπουλου με την Γερμανίδα ομόλογό του, πληροφορίες αναφέρουν ότι «σχετικά γρήγορα» η ελληνική πλευρά θα παραλάβει άλλα 6 «Marder», ενώ είναι έτοιμη να αποστείλει και τα υπόλοιπα 20 BMP1 στην Ουκρανία εφόσον οι Γερμανοί στείλουν και τα υπόλοιπα «Marder», κάτι που - όπως εκτιμούν στην Αθήνα - μπορεί να γίνει περί τον Απρίλη.

Θυμίζουμε ότι για να συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός των BMP1, η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε τα περισσότερα εξ αυτών από νησιά του Αιγαίου την ώρα που η τουρκική πλευρά βάζει ανοιχτά θέμα αποστρατιωτικοποίησής τους. Τα δε «Marder» που παραλαμβάνει, τα τοποθετεί στον Εβρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ