Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
«Αναρμόδια η ΑΔΑΕ να ενημερώνει πολίτες για το αν παρακολουθούνταν»

Γνωμοδότηση με την οποία υλοποιείται και ενισχύεται περαιτέρω ο αντιδραστικός νόμος της ΝΔ, που θωρακίζει το θεσμικό πλαίσιο των υποκλοπών - παρακολουθήσεων, δημοσιοποίησε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά από αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ομίλου ΟΤΕ) κατόπιν επίσκεψης κλιμακίου της ΑΔΑΕ στην εταιρεία.

Ο διορισμένος από την κυβέρνηση εισαγγελέας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος». Και προσθέτει: «Μόνο ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί αν το τηλέφωνό του έχει παρακολουθηθεί και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται με σχετική απόφαση του Τριμελούς Οργάνου μετά την παρέλευση τριετίας, αν η παρακολούθηση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση πως από την ενημέρωση δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο έγινε. Κατά συνέπεια, δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν στοιχεία άλλα πρόσωπα πλην του θιγόμενου». Στη γνωμοδότηση γίνεται αναφορά και σε σειρά διατάξεων που επισύρουν ποινές, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τα δέκα χρόνια κάθειρξης, για όσους παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

Με αφορμή την παρέμβαση Ντογιάκου ξέσπασε αντιπαράθεση τόσο με τον πρόεδρο της λεγόμενης ανεξάρτητης αρχής ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμo, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ξιφουλκούν ως ...υπερασπιστές του Συντάγματος που κατοχυρώνει τις δήθεν «ανεξάρτητες αρχές». Ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του έσπευσε δημαγωγικά να δηλώσει ότι παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας και να καλέσει τον Ντογιάκο να τον συλλάβει, επειδή ζήτησε από την ΑΔΑΕ να ερευνήσει τα στοιχεία για παρακολουθήσεις πολιτικών και στρατιωτικών. Βέβαια, ο «υπέρμαχος της δημοκρατίας» πρώην πρωθυπουργός, επί της κυβέρνησής του, όταν αποδεδειγμένα παρακολουθούνταν το τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε ότι ...δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση της αντιπολίτευσης να βάζει πλάτη για τη συγκάλυψη της υπόθεσης, και ενώ προηγουμένως έβαλε το «λιθαράκι» του στην ενίσχυση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» αποκαλύπτει ότι η εταιρεία «Intellexa» την περίοδο 2021 - 2022 όχι μόνο πούλησε το λογισμικό παρακολούθησης «Predator» και το κατασκοπευτικό όχημα της εταιρείας, εξοπλισμένο με τεχνολογία υποκλοπών, στην κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, αλλά και ότι στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του Μπαγκλαντές εκπαιδεύτηκαν στα κεντρικά γραφεία της «Intellexa» στην Αθήνα, με τις πρεσβείες Ελλάδας και Μπαγκλαντές να γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με αυτήν την «εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ