Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς τις 14 Μάη οι εκλογές

Η επίσπευση των εκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία τις 14 Μάη, φαίνεται ότι «κλείδωσε» στην Τουρκία, μετά και από δηλώσεις του Προέδρου της χώρας και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Επικαλούμενος την εκλογική νίκη του πρώην πρωθυπουργού Α. Μεντερές στις 14 Μάη 1950, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «το έθνος θα απαντήσει στο "τραπέζι των 6" την ίδια μέρα μετά από 73 χρόνια».

Το λεγόμενο «τραπέζι των 6» είναι η κυοφορούμενη συνεργασία 6 κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης (συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το φιλελεύθερο IYI και άλλα σχήματα προερχόμενα από διασπάσεις του ΑΚΡ), τα οποία διεκδικούν να αναλάβουν το κυβερνητικό τιμόνι, διαγκωνιζόμενα με τον Ερντογάν για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του CHP Κ. Κιλιντσάρογλου κατήγγειλε ότι δέχεται απειλές «με όπλα και δολοφονίες», λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο» και προσθέτοντας ότι «δεν θα φοβηθώ».

Ο δε πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού, σοσιαλδημοκρατικού HDP, Σ. Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από το 2016 έχοντας καταδικαστεί για «συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις», κατήγγειλε ως «ενσυνείδητη πολιτική επιλογή» τη συνεχιζόμενη προσπάθεια να τεθεί εκτός νόμου το HDP «δημιουργώντας κενό και χάος στην αντιπολίτευση (...) πριν τις εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ