Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οξυνση αντιθέσεων, ανταγωνισμών και «ανησυχιών»

Οι πολύμορφες επιπτώσεις που έχει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία για την επιτάχυνση τάσεων στη διεθνή οικονομία και για την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών, οι εντεινόμενες αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και τα ζητήματα της «πράσινης μετάβασης» για τις κερδοφόρες μπίζνες των μονοπωλίων είναι μερικά από τα θέματα που ξεχωρίζουν στις συζητήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σταθερά στο προσκήνιο οι αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ

Η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λοράνς Μπουν, ανέφερε χτες ότι η Ευρώπη έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι των ΗΠΑ, λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους και της στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην παραγωγή «πράσινης» Ενέργειας στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στην παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ. Υποστήριξε πως η Ευρώπη χρειάζεται μία «μεγάλη έκρηξη», για να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό στον τομέα των ΑΠΕ και της εξασφάλισης επαρκών αποθεμάτων Ενέργειας.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι υψηλότερες τιμές στην αγορά Ενέργειας στην ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ο νόμος Μπάιντεν για τη στήριξη της καπιταλιστικής παραγωγής στις ΗΠΑ (νόμος «για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού») ήταν «εγερτήρια αφύπνισης» στην ΕΕ.

Επεσήμανε δε πως οι ευρωπαϊκές «ενεργοβόρες» βιομηχανίες αντιμετωπίζουν κόστη που κάνουν μη κερδοφόρα την παραγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν εργοστάσια σε ΗΠΑ και Κίνα, όπου είναι πιο χαμηλά τα κόστη παραγωγής.

Κίνα: Παραμύθια για «κοινή ευημερία»... «χωρίς εγγυήσεις για ίσα εισοδήματα»

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λίου Χε, στη δική του ομιλία στο Νταβός ανέφερε ότι η Κίνα κατόρθωσε να διατηρήσει συνολικά την οικονομική σταθερότητά της, ενώ καταρτίζει «νόμο οικονομικής σταθερότητας».

Αναλύοντας τις βασικές κατευθύνσεις της καπιταλιστικής οικονομίας της Κίνας, είπε ότι η επιχειρηματικότητα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή του πλούτου και χαρακτήρισε τους επιχειρηματίες, Κινέζους και ξένους, «κινητήρια δύναμη».

Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά τσιτάτα των καπιταλιστικών κυβερνήσεων για το «μεγάλωμα της πίτας», ισχυρίστηκε ότι «με τη σκληρή δουλειά» κάθε Κινέζου πολίτη και καθώς η Κίνα μεγαλώνει, όλοι οι πολίτες της χώρας θα βρεθούν «σε καλύτερη οικονομική κατάσταση». Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να επισημάνει ότι το επίπεδο της ευημερίας δεν θα είναι ίδιο για όλους, λέγοντας ότι θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες αλλά όχι εγγυήσεις για ίσα εισοδήματα...

«Ανησυχίες» για την έλλειψη εργατικών χεριών στις ΗΠΑ

Υπέρ της κάλυψης θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ από μετανάστες τάχθηκε στο Νταβός ο Αμερικανός υπουργός Εργασίας Μάρτιν Γουόλς, επισημαίνοντας ότι «η έλλειψη εργατών είναι η μεγαλύτερη απειλή στην αμερικανική οικονομία μακροπρόθεσμα». Πρότεινε μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι το μείγμα ανάμεσα στην «εισαγωγή» κακοπληρωμένων μεταναστών και στην ένταση της καταστολής εναντίον τους προσδιορίζεται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες των μονοπωλίων.

Με βάση τις ίδιες ανάγκες, αποδοκίμασε τη συνήθη «κατεύθυνση» νέων ανθρώπων προς κολέγια και πανεπιστήμια, λέγοντας ότι είναι προτιμότερο να χρηματοδοτηθούν και να ενθαρρυνθούν η μαθητεία και η επαγγελματική κατάρτιση.

Την ίδια ώρα, σε άλλο πάνελ του Φόρουμ του Νταβός, ο διευθύνων σύμβουλος της «Microsoft» Σάτια Ναντέλα - στο φόντο των 10.000 απολύσεων που ανακοινώθηκαν χτες από την εταιρεία - υποστήριξε πως ο κλάδος των τεχνολογικών μονοπωλίων θα πρέπει να συνηθίσει να είναι πιο παραγωγικός «με λιγότερα»...

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά από διαδοχικά κύματα δεκάδων χιλιάδων απολύσεων σε τεχνολογικά μονοπώλια ή εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η «Amazon», η «Salesforce», τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter, Instagram κ.ά.

Προβλέψεις για αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου λόγω Κίνας

Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) σε μηνιαία έκθεσή της τόνισε ότι η άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας στην Κίνα θα εκτοξεύσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο είναι πιθανό να μειώσει την προσφορά.

«Δύο μπαλαντέρ θα κυριαρχήσουν το 2023 στις προοπτικές του 2023: Ρωσία και Κίνα», αναφέρει η ΙΕΑ. «Οι ρωσικές προμήθειες επιβραδύνονται υπό το κράτος των κυρώσεων, ενώ η Κίνα θα είναι υπεύθυνη για το ήμισυ αυτής της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, ακόμη και αν η μορφή και η ταχύτητα του ανοίγματος (σ.σ. της κινεζικής οικονομίας) παραμένουν αβέβαια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο ο «κατακερματισμένος κόσμος» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2023-01-21 00:00:00.0)
Οι ανταγωνισμοί κρατών και μονοπωλίων στο προσκήνιο (2023-01-20 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο του Νταβός και οι εντεινόμενοι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΕΕ (2023-01-18 00:00:00.0)
«Αγχος» για την καθυστέρηση έναντι της Κίνας στην «πράσινη ανάπτυξη» (2021-04-21 00:00:00.0)
Η Ασία στο επίκεντρο της αγοράς Ενέργειας τα επόμενα χρόνια (2013-11-13 00:00:00.0)
Διαμάχη για τα πετρελαϊκά αποθέματα (2009-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ