Πέμπτη 19 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Γενική απεργία ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές

Σε γενική απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των γαλλικών μονοπωλίων.

Αφού στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για ανάγκη να προχωρήσει η «μεταρρύθμιση», επικαλούμενος τα γνωστά απατηλά περί «διασφάλισης της ισορροπίας του συστήματός μας για τις επόμενες χρονιές και δεκαετίες», την περασμένη βδομάδα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε ως άμεση προτεραιότητα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα, τα γενικά όρια εξόδου από την εργασία θα αυξηθούν από τα 62 χρόνια, που είναι σήμερα, στα 64 χρόνια, μέχρι το 2030.

Συνδικάτα και εργαζόμενοι δίνουν άμεση απάντηση με τη σημερινή γενική απεργία, ενώ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας προχώρησε προχθές σε κινητοποίηση. Ανάλογες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της χώρας από αγωνιστικά συνδικάτα.

Την ολόπλευρη αλληλεγγύη του στα συνδικάτα και στους εργάτες της Γαλλίας εκφράζει σε μήνυμά του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι ο δίκαιος αγώνας τους «είναι και δικός μας αγώνας».

«Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και του χρόνου εργασίας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Η πείρα από την πρόσφατη μεγάλη απάντηση ανυπακοής και απειθαρχίας των εργατών της Γαλλίας στην επιστράτευση των απεργών στα διυλιστήρια από την κυβέρνηση Μακρόν, με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στη Γαλλία και διεθνώς, απέδειξε την τεράστια δύναμη του οργανωμένου αγώνα. Απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι χωρίς τους εργάτες δεν κινείται τίποτα. Εμείς έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Η νίκη των εργαζομένων μίας χώρας θα είναι νίκη για τους εργαζόμενους όλων των χωρών».

Βρετανία: Νέα διήμερη απεργία των νοσηλευτών

Νέα διήμερη απεργία πραγματοποιούν από χθες χιλιάδες νοσηλευτές σε δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας, μετά από κάλεσμα της ένωσης RCN, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Καταγγέλλοντας τη στάση της κυβέρνησης η RCN ανακοίνωσε νέες κινητοποιήσεις τον Φλεβάρη, οι οποίες θα αφορούν περισσότερα νοσοκομεία. Μεταξύ των αιτημάτων που ιεραρχεί, εκτός από τα μισθολογικά είναι η κάλυψη των χιλιάδων κενών στα νοσοκομεία, που οδηγούν σε εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς τους υγειονομικούς και έχουν τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, δημοσκόπηση της «Ipsos» καταγράφει ότι το 57% των Βρετανών εκτιμά πως είναι η κυβέρνηση που ευθύνεται για τη συνέχιση των απεργιών των νοσηλευτών. Το 82% των ερωτηθέντων εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για τους νοσηλευτές και το 80% για τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα, οι οποίοι επίσης πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις τις τελευταίες βδομάδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα (2023-05-26 00:00:00.0)
Με την ορμή από τις μεγάλες απεργίες και τη δύναμη της αλληλεγγύης, συνεχίζουμε! (2023-05-06 00:00:00.0)
Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο στη Γαλλία (2023-04-21 00:00:00.0)
Σήμερα η πανεθνική απεργία σε πολλούς κλάδους (2022-10-18 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες ανατροπές (2020-01-11 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στη γαλλική πρεσβεία (2018-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ