Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποχαιρετά την Τόνια Χαρατσίδου

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας αποχαιρετά με βαθιά θλίψη την συναγωνίστρια ΤΟΝΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ - ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ.

Η Τόνια Ταγματάρχου γεννήθηκε το 1932. Είχε ποντιακή καταγωγή, από την Κερασούντα. Σπούδασε οδοντίατρος και άσκησε το επάγγελμα στην Αθήνα. Το 1974 παντρεύτηκε τον κομμουνιστή δικηγόρο και λογοτέχνη Γιάννη Χαρατσίδη. Το 1991 δραστηριοποιήθηκε στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στον Σύλλογο Γυναικών Ν. Σμύρνης, στον οποίο ήταν πρόεδρος από το 1995 έως το 2012. Επίσης, το 1995 στο 6ο Συνέδριο της ΟΓΕ εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ της όπως και του Προεδρείου, του οποίου παρέμεινε μέλος μέχρι και το 2010.

Τη δράση της φώτιζε το παράδειγμα των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όπως και όλων των αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην αντιιμπεριαλιστική δράση. Μέχρι το τέλος της ζωής της είχε ιδιαίτερη έγνοια και προσφορά για το «Σπίτι του Αγωνιστή», του οποίου υπήρξε και μέλος του ΔΣ.

Με νεανικό κέφι και ακούραστη διάθεση συμμετείχε σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΟΓΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Είχε διαρκή ανησυχία για τη δραστηριοποίηση των γυναικών του μόχθου στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, με στόχο την απαλλαγή της γυναίκας από την εκμετάλλευση, την καταπίεση, για την κατάκτηση της ισοτιμίας της.

Είχε ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα πολιτισμού και συνέβαλε με σχετικές παρεμβάσεις σε διάφορες εκδηλώσεις. Ανησυχούσε για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και την προσπάθεια των εκμεταλλευτών του λαού να τον εγκλωβίσουν στην υποκουλτούρα, που είχε ιδιαίτερο στόχο τις γυναίκες. Δεν έπαυε λεπτό να τονίζει στην αξία της στρατευμένης στο δίκιο του λαού Τέχνης.

Η ΟΓΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ