Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αστυνομικές καταθέσεις με πολλές αντιφάσεις

Από τα «δεν θυμάμαι, δεν γνωρίζω» του μάρτυρα αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Δημ. Μπάγιου, που κλήθηκε το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, μαζί με άλλους αστυνομικούς, χαρακτηρίστηκε η χτεσινή συνεδρίαση στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Και αυτός ο αστυνομικός έφθασε στο σημείο της δολοφονίας, όπως είπε, όταν ο Φύσσας είχε μαχαιρωθεί. Αν και για ακόμη μια φορά ο μάρτυρας προσπάθησε να «κρατήσει» για τον εαυτό του τον ρόλο κυρίως του παρατηρητή, ότι δηλαδή γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό είχε κληθεί από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, όπως φάνηκε από όσα κατέθεσε και από τις παρατηρήσεις εισαγγελέα και Πολιτικής Αγωγής προς τον μάρτυρα αναδείχθηκαν αντιφάσεις. Οπως ότι δεν συνέλαβαν ούτε καν προσήγαγαν έστω κι έναν, από τα 50 άτομα που αναγνώρισαν ως χρυσαυγίτες, κάνοντας λόγο για μαυροντυμένους, κοντοκουρεμένους και κάποιους φουσκωτούς. Πάντως, από τις επίμονες ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής φάνηκε ο προσχεδιασμός της επίθεσης των χρυσαυγιτών με στόχο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Από τους 50, οι 15 - 20 αποσπάστηκαν και έτρεχαν προς την ίδια κατεύθυνση, οι 4 - 5 επιτιθέμενοι στον Φύσσα έμοιαζαν και αυτοί με τους άλλους 50. Δεν νομίζω να βρέθηκαν τυχαία αυτά τα άτομα εκεί. Κάποιος τους κάλεσε...», απάντησε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια άρχισε να καταθέτει ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ανδρ. Μπιάγκης, ο μοναδικός που έφερε βαρύ οπλισμό, υποπολυβόλο Μ5, κινούμενος στο ίδιο μοτίβο. Επιβεβαίωσε το σήμα για τα 40 - 50 άτομα που κατευθύνονταν στην καφετέρια «Κοράλλι», κοντοκουρεμένα και με σκουρόχρωμα ρούχα, δεν είδε όμως τα ρόπαλα... Το οργανωμένο της επίθεσης με τα 15 - 20 άτομα που αποσπάστηκαν από τα 50 «φωνάζοντας και βρίζοντας προς τα κάπου» και με τα τρία άτομα που είδε γύρω από τον Φύσσα που τον κρατούσαν, το επιβεβαίωσε επί της ουσίας, αναφέροντας ότι «και οι τρεις είχαν την ίδια αμφίεση». Ηξερε για επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, όπως είπε, είχαν κληθεί από την υπηρεσία να πάνε να δούνε τι γίνεται σε επίθεση στο Πέραμα, να δώσουν κάποια εικόνα (δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ). «Μας είπαν από το Κέντρο να προσέχουμε...», πρόσθεσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκλήθηκε ένταση, με την έδρα να αποχωρεί, αφού οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών διέκοπταν συνέχεια τον συνήγορο υπεράσπισης Θεόδ. Θεοδωρόπουλο προσπαθώντας να τον αποτρέψουν να κάνει τις ερωτήσεις για το οργανωμένο της επίθεσης.

Επίσης, σήμερα, εκτός απροόπτου θα γίνει η δίκη, στα δικαστήρια του Πειραιά, σε βάρος 6 μελών της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού που συνελήφθησαν στις 6/5/2018. Οι 6 δικάζονται με κατηγορίες για απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ενώ οι ίδιοι υπέστησαν συντονισμένη τραμπούκικη επίθεση με σιδερόβεργες, πέτρες και μπουκάλια από χρυσαυγίτες, έξω από το δουλεμπορικό γραφείο - «σωματείο» στο Πέραμα. Μαζί τους δικάζονται και οι 3 χρυσαυγίτες - τραμπούκοι που τους επιτέθηκαν. Οι επικεφαλής της φασιστικής ενέδρας ήταν οι Ν. Μεγαλοοικονόμου και Ν. Αποστόλου, τσιράκια του καταδικασμένου Λαγού, που φυγάδεψε και κάλυψε τα στοιχεία τους στο ΑΤ Περάματος τη μέρα της επίθεσης. Ο Μεγαλοοικονόμου έχει καταγγελθεί και από το Σωματείο Εργαζομένων στα εμπορευματοκιβώτια στην προβλήτα της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) για επιθέσεις σε απεργούς. Ο Αποστόλου καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης ως μέλος της Χρυσής Αυγής στη μεγάλη δίκη της συμμορίας, όπως επίσης τον Μάρτη του 2022 για την επίθεση χρυσαυγιτών σε εκδήλωση αντιφασιστών στη Σαλαμίνα τον Δεκέμβρη του 2017 αλλά είναι εκτός φυλακής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ