Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαράδεκτες συνθήκες σε γηροκομείο στον Κορυδαλλό

Η φροντίδα τους δεν μπορεί να είναι βορά σε επιχειρηματίες σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής

Δικογραφία για κακουργήματα, σε συνέχεια καταγγελιών που φτάνουν έως και το 2016, σχηματίστηκε για ιδιωτικό γηροκομείο στον Κορυδαλλό, όπου 38 ηλικιωμένοι διαβιούσαν σε άθλιες συνθήκες και υπό καθεστώς κακοποίησης. Ο θάνατος ηλικιωμένης στο ίδρυμα, πριν από μια βδομάδα, κινητοποίησε τις αρχές. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που είχε γίνει στον Συνήγορο του Πολίτη από συγγενή ενός ηλικιωμένου.

Την Κυριακή, ένας ηλικιωμένος με άνοια διακομίσθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο, καθώς κρίθηκε απαραίτητο για να είναι ασφαλής, ενώ τρεις τρόφιμοι νοσηλεύονται με ψώρα, στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».

Η τραγική κατάσταση των ηλικιωμένων αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία που έγινε στην Περιφέρεια Αττικής, ελεγκτές της οποίας μετέβησαν στο κτίριο και σπάζοντας τα λουκέτα αντίκρισαν τους 38 ηλικιωμένους - με τους μισούς από αυτούς να είναι κατάκοιτοι - να είναι αφυδατωμένοι, λιποβαρείς και παραμελημένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ιδιωτικό γηροκομείο είχαν υπάρξει καταγγελίες και στο παρελθόν και μάλιστα είχαν επιβληθεί πρόστιμα.

Σε ανακοίνωσή του για τις απάνθρωπες συνθήκες λειτουργίας του γηροκομείου στον Κορυδαλλό ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής αναφέρει:

«Για άλλη μια φορά τις ευθύνες τους έσπευσαν να συγκαλύψουν η περιφερειακή αρχή της ΝΔ και η κυβέρνηση, αμέσως μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του δελτίου Τύπου της περιφερειακής αρχής ότι "η Περιφέρεια Αττικής, από το 2020 και κατόπιν σχετικών ελέγχων έχει προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ και έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας...".

Εκαναν επομένως το καθήκον τους!!!

Δηλαδή εάν κάποιος επιχειρηματίας του χώρου πληρώνει πρόστιμα μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί με άθλιες συνθήκες και μάλιστα για χρόνια;

Κουβέντα δεν λέει κανείς τους για το άθλιο πλαίσιο όπου η φροντίδα των γερόντων και των ευάλωτων ομάδων αφήνεται στα χέρια των επιχειρηματιών και των "φιλάνθρωπων", αποτελεί πεδίο για επενδύσεις και μπίζνες κερδοφορίας και αντιμετωπίζεται ως ατομικό πρόβλημα.

Αλήθεια, τώρα ανακάλυψε η περιφερειακή αρχή ότι "το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά και σε σφράγιση των ακατάλληλων αντίστοιχων δομών", όπως λέει σε άλλο σημείο του δελτίου Τύπου της; Οταν τον Σεπτέμβρη 2020 έβγαζε βαρύγδουπα δελτία ότι "σε είκοσι μέρες θα κλείσουν όσες μονάδες δεν θα διαθέτουν άδεια λειτουργίας"» μπορούσε; `Η και τότε μοιράζοντας φρούδες υποσχέσεις συγκάλυπτε την κατάσταση; Γιατί κρύβουν ότι οποιαδήποτε απόφαση σφράγισης μιας μονάδας για να υλοποιηθεί προϋποθέτει ύπαρξη δημόσιων δομών, ώστε να μεταφερθούν εκεί όλοι οι "φιλοξενούμενοι"; Γιατί δεν ομολογούν ότι μετά τη μεταφορά και την περίθαλψη σε κάποια δημόσια νοσοκομεία το πρόβλημα για το πού θα φιλοξενηθούν οι ηλικιωμένοι θα παραμένει;

Πόσες φορές οι συνάδελφοι των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας χρειάζεται να καταγράφουν απαράδεκτες συνθήκες για να ξεκολλήσουν καταστάσεις; Και μάλιστα μετακινούμενοι με δικά τους ΙΧ αυτοκίνητα, με δικά τους έξοδα, αφού κανείς μέχρι τώρα, ούτε από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις ούτε από τις μέχρι τώρα περιφερειακές αρχές, δεν επιλύει το χρόνιο πρόβλημα της οικονομικής κάλυψης των μετακινήσεων των υπαλλήλων για εξωτερική υπηρεσία, όπως δεν επιλύουν και τη νομική τους κάλυψη, τη χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος κ.λπ.».

Και καταλήγει: «Η φροντίδα των ηλικιωμένων δεν μπορεί να αφήνεται βορά στα χέρια των επιχειρήσεων.

Απαιτούμε η φροντίδα των γερόντων και των ευάλωτων ομάδων να αποτελεί κοινωνική - κρατική υποχρέωση, να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική η κατάσταση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες (2023-03-29 00:00:00.0)
Αναστολή λειτουργίας, στον «αέρα» φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι (2022-09-09 00:00:00.0)
Σοβαρά ερωτήματα από τη λειτουργία γηροκομείου χωρίς άδεια (2020-09-22 00:00:00.0)
Τους 21 έφτασαν οι νεκροί από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι (2020-09-02 00:00:00.0)
Οργιάζει η εργοδοσία και στους οίκους ευγηρίας (2020-04-24 00:00:00.0)
Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης (2005-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ