Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Το απόλυτο μηδέν

Αυτό είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. «Εύγε» στους φυσικούς, αλλά κυρίως τους ηθικούς αυτουργούς

Sportidea

Αυτό είναι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. «Εύγε» στους φυσικούς, αλλά κυρίως τους ηθικούς αυτουργούς
«Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι». Οι έννοιες ντροπή και αίσχος δυστυχώς αποδεικνύονται πολύ λίγες για τους φυσικούς αλλά κυρίως τους ΗΘΙΚΟΥΣ αυτουργούς, όσων απαράδεκτων έλαβαν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. Οι ταγοί του ποδοσφαίρου ξανασκύλευσαν το πτώμα του αθλήματος. Οι ίδιοι που το έχουν φέρει σ' αυτή την κατάσταση, όταν το θυσίασαν στο βωμό των οικονομικοπολιτικών συμφερόντων. Οταν επέτρεψαν να γίνει βορά σε αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, γεωμετρικά αυξανόμενα.

Τα γεγονότα γνωστά. Εξοργιστικές ενέργειες (ξυλοδαρμός διαιτητή) και περίεργες παραλείψεις (;) ΕΠΑΕ, γηπεδούχων, αστυνομίας και στη συνέχεια αλληλομεταθέσεις ευθυνών, αλλά κυρίως ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. Σχεδόν άπαντες (κυβέρνηση, ποδοσφαιρικές αρχές, παράγοντες, δημοσιογράφοι) αντιμετωπίζουν τα γεγονότα σαν «κεραυνό εν αιθρία». Μέγιστη υποκρισία. Εγιναν και θα ξαναγίνουν τέτοια ή χειρότερα, όσο οι αρμόδιοι (;) «στρουθοκαμηλίζουν». Αντιμετωπίζουν αποσπασματικά, περιστασιακά και υπό το οπαδίστικο ή συμφεροντολογικό πρίσμα τους («των άλλων είναι καρύδια και ακούγονται, τα δικά μας σύκα και δεν κάνουν θόρυβο») το φαινόμενο και όχι με θέληση εξάλειψης των πραγματικών αιτίων.

Οσα άπτονται των ποδοσφαιρικών ορίων (κακή διαιτησία, δικαίωσή της από τον παρατηρητή, καχυποψία κλπ) είναι μόνο αφορμές και επιφάσεις. Το πραγματικό εφαλτήριο είναι η χρησιμοποίηση του ποδοσφαίρου για αντικρουόμενα συμφέροντα και ο μεταξύ τους πολυεπίπεδος «πόλεμος». Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της ανακοίνωσης του Ολυμπιακού για το μεγαλοεπιχειρηματία Β. Βαρδινογιάννη και η απάντηση του Παναθηναϊκού για τον ομόλογο του Σ. Κόκκαλη... Οσο για τις ενέργειες και τις κραυγές του πρωταίτιου των επεισοδίων, προέδρου στον Παναθηναϊκό, Αγ. Φιλιππίδη, τον κατηγόρησαν ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θ. Κανελλόπουλος, και η ΕΠΟ για «πολύ συγκεκριμένες πολιτικές φιλοδοξίες»...

Σ' αυτό τον αχταρμά απαράδεκτων γεγονότων, καταγγελιών και κραυγών συμμετοχή και ευθύνες έχουν όλοι. «Πράσινοι» και «κόκκινοι» ο καθένας με τον τρόπο του. Κυρίως όμως οι ποδοσφαιρικές αρχές και η κυβέρνηση. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών παρήγγειλε εξετάσεις (βίντεο, μαρτύρων) γι' ανακάλυψη των φυσικών υπαιτίων. Συνελήφθη ένας οπαδός (και όχι φίλαθλος όπως κατά κόρον αναφέρεται) και αναζητούνται και άλλοι. Από κει και πέρα τι; Οι αναγνωρίσιμοι «χούλιγκανς» και οι ηθικοί αυτουργοί πάλι θα μείνουν ατιμώρητοι (στο μέτρο που τους αναλογεί);

Χτες ο υφυπουργός, Γ. Κουράκης, συσκέφθηκε με τα προεδρεία ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, ΚΕΔ. Και; Συμφώνησαν για τ' απαράδεκτο της ιστορίας, (ξανα)υποσχέθηκαν εφαρμογή των νόμων και ήρεμοι πως έπραξαν το καθήκον τους, αποχώρησαν. Ως την επόμενη φορά που θα κατακεραυνώσουν τους «κακούς» και θα εξαγγείλουν μέτρα...

Στο μεταξύ χτες δε συντάχθηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή το κατηγορητήριο, γιατί η συνεδρίασή της διεκόπη. Πάντως, βάσει των κανονισμών, ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει από τιμωρία έδρας και αφαίρεση βαθμών ως αποβολή από κάθε διοργάνωση. Βέβαια από την επομένη του ντέρμπι άρχισε η φημολογία (;) περί προσπάθειας συμψηφισμού και περιορισμού των συνεπειών.

Υστερα από τα παραπάνω η ενασχόληση με τ' αμιγώς ποδοσφαιρικά είναι εκ του περισσού. Για την ιστορία πάντως η ΑΕΚ, διά περιπάτου, επέστρεψε στην κορυφή αφού κέρδισε την Παναχαϊκή. «Ζωντανός» στο παιχνίδι έμεινε και ο ΠΑΟΚ, που κέρδισε στην Καισαριανή τον Εθν. Αστέρα. Αντίθετα ο Αρης με την εντός έδρας ήττα από τον Ακράτητο μάλλον αποχαιρέτησε τα ευρωπαϊκά του όνειρα, ενώ οι φιλοξενούμενοι «σφράγισαν» την παραμονή τους.

  • Δυστυχώς, πριν αλλά και μετά το μαύρο τοπίο, μια ευχάριστη και ελπιδοφόρα είδηση πέρασε στα «ψιλά». Ο Ντέμης Νικολαΐδης βραβεύτηκε από την αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ, με το έπαθλο του «ευ αγωνίζεσθαι». Απόφαση που πάρθηκε για την ομολογία του στο διαιτητή Δούρο, κατά τον τελικό Κυπέλλου με τον Ιωνικό, πως πέτυχε γκολ με το χέρι.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ