Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προεκλογικές φιέστες χειροκροτήματος ενός αντιδραστικού έργου

Το αντιδραστικό έργο του υπουργείου Παιδείας που, πατώντας στον βατήρα που έστρωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχώρησε στην υλοποίηση των κατευθύνσεων ΕΕ - ΟΟΣΑ, παρουσίασε σε μια φιέστα προεκλογικού χαρακτήρα στο Μέγαρο Μουσικής, χτες, η κυβέρνηση. Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, οι υφυπουργοί κ.ά., αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και χειροκροτήματα, επιχειρώντας να κάνουν εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, γονείς «μοχλούς» της αντιδραστικής πολιτικής τους, με τις ευχαριστίες που μοίρασαν απλόχερα... Σα να μην είδε η κυβέρνηση τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών την προηγούμενη βδομάδα απέναντι σε όσα «πανηγυρίζει», αλλά και πλήθος κινητοποιήσεων φοιτητών κ.ά. που έχουν «μπλοκάρει» «εμβληματικές πλευρές» της πολιτικής που εφαρμόζει ακολουθώντας τις «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».

Η Ν. Κεραμέως χώρισε το έργο σε «5+1 θεματικές δέσμες». Η πρώτη, η «αποκατάσταση Εκπαίδευσης ως πραγματικά δωρεάν αγαθό», την ίδια στιγμή που οι μαθητές αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν ιδιωτικά φροντιστήρια, κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών, αθλητικές δραστηριότητες...

Δεύτερη θεματική ήταν ο «εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικού περιεχομένου, αναβάθμιση εκπαιδευτικών επιλογών», όπου αποθεώθηκαν οι δεξιότητες και τα νέα προγράμματα σπουδών, καθώς και το πολλαπλό βιβλίο, με την επίφαση ότι τάχα προσφέρεται για «συνδυαστική μάθηση», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μοχλό κατηγοριοποίησης σχολείων, τάξεων, μαθητών...

Τρίτη θεματική ήταν η «ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού της Εκπαίδευσης», όπου έγινε λόγος για τους 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, τους οποίους όμως η κυβέρνηση θέτει υπό αίρεση, αφού εκβιαστικά προϋποθέτει από τους νεοδιόριστους να υλοποιήσουν πρώτοι πρώτοι την αντιδραστική «αξιολόγηση»... Προφανώς, η «αξιολόγηση» αποτέλεσε το επόμενο παράδειγμα με το οποίο πανηγύρισε η κυβέρνηση...

Τέταρτη θεματική ήταν η «αναβάθμιση ποιότητας, αποτελεσματικότητα, λειτουργικότητα δομών Εκπαίδευσης», όπου εκθειάστηκε το «αυτόνομο» από τον «κρατικό εναγκαλισμό» σχολείο και πανεπιστήμιο, που σημαίνει περαιτέρω απόσυρση του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησης κ.λπ. Αλλά και το «πανεπιστημιακό περιβάλλον ελευθερίας και ασφάλειας» που επικαλείται η κυβέρνηση, εννοώντας την πανεπιστημιακή αστυνομία - που ακόμα ψάχνει τρόπο να μπει στα ιδρύματα - καθώς και την ελευθερία της κάθε επιχείρησης να χρηματοδοτεί κατά παραγγελία προγράμματα.

Στην πέμπτη θεματική, διαφημίστηκαν οι διαδραστικοί πίνακες, οι φορητές συσκευές κ.λπ., αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για την υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία κ.λπ, ενώ η έκτη θεματική αφορούσε την απλοποίηση διαδικασιών.

Στην ίδια ρότα κινήθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι στην Εκπαίδευση «μεγάλες αλλαγές επιτέλους υλοποιούνται», διαφημίζοντας προς την αστική τάξη την αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνησή του νομοθέτησε χρόνιες απαιτήσεις του κεφαλαίου. Δίνοντας το περίγραμμα ξεχώρισε τα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, την αυτονομία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την κατάρτιση κ.ά., κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για την Εκπαίδευση, που προτάσσουν την αποσπασματικότητα και τις δεξιότητες, σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης.

  • Την ίδια στιγμή, έξω από το Μέγαρο Μουσικής, η αστυνομία εξαπέλυσε επίθεση με γκλομπ και χημικά σε εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονταν για την πολιτική της κυβέρνησης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι... (2020-07-04 00:00:00.0)
Οι δεξιότητες που προωθούνται δεν προϋποθέτουν τη γνώση, αλλά την υποκαθιστούν (2020-06-11 00:00:00.0)
Ολοι από την ίδια πλευρά που οριοθετούν οι ανάγκες του κεφαλαίου (2020-06-10 00:00:00.0)
Εκπαιδευτικοί σε μόνιμη ανασφάλεια και σχολεία χωρίς ειδικότητες (2017-05-31 00:00:00.0)
Ανάγκες και αλλαγές... (2014-02-22 00:00:00.0)
Παράγγειλαν δίδακτρα και δεξιότητες κατάρτισης! (2006-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ