Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Βρετανική βάση στον νορβηγικό αρκτικό βορρά

Στο φόντο της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, η Βρετανία ανακοίνωσε χτες την έναρξη λειτουργίας μίας νέας στρατιωτικής βάσης στη Νορβηγία.

Πρόκειται για τη βάση «Camp Viking» στην περιοχή Οverbygd της βόρειας Νορβηγίας, στην οποία θα σταθμεύουν για τουλάχιστον μία 10ετία περίπου 1.000 Βρετανοί κομάντος από το σώμα «Littoral Response Group» (LRG) του Πολεμικού Ναυτικού, ειδικευμένοι σε μάχες σε περιβάλλον αρκτικής ζώνης. Η νέα βάση του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται σε στρατηγική θέση, πολύ κοντά σε βάση του νορβηγικού στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εξέλιξη εντάσσεται στην κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών του ΝΑΤΟ στην Αρκτική, σε μία περίοδο όξυνσης των σφοδρών ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα. Πρόκειται για μία περιοχή ιδιαίτερα αυξημένου ιμπεριαλιστικού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων διότι το λιώσιμο των πάγων ανοίγει νέους, στρατηγικούς εμπορικούς δρόμους που προσελκύουν το ενδιαφέρον διεθνών μονοπωλίων.

«Η θέση της βάσης είναι ιδανική για να αποθαρρύνει τις απειλές στην περιοχή και επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αντιδράσει γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης για να προστατεύσει το βόρειο σκέλος του ΝΑΤΟ και τον στενό σύμμαχό του, τη Νορβηγία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Η Νορβηγία έχει σύνορα μήκους 98 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στον Μεγάλο Βορρά, έχει δώσει στην Ουκρανία πολλούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς μετά τη ρωσική εισβολή, μεταξύ των οποίων πυροβολικό και πυρομαχικά, ενώ έχει ωφεληθεί και οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αφού η μείωση των ρωσικών εξαγωγών Ενέργειας προς την Ευρώπη έχει αυξήσει κατακόρυφα τις νορβηγικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ