Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματική κινητικότητα στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Αστάνα

Εντείνονται οι διεργασίες για «εξομάλυνση» των σχέσεων Συρίας - Τουρκίας, με «διευκόλυνση» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από το Ιράν, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας της Αστάνα για την «εξεύρεση πολιτικής λύσης» για τη Συρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες ανακοινώθηκε τετραμερής συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας στη Μόσχα την επόμενη βδομάδα.

Στην επικείμενη συνάντηση αναφέρθηκε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, που δήλωσε ότι ο Ιρανός ομόλογός του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ήθελε να συμμετάσχει στις συνομιλίες Τουρκίας - Συρίας - Ρωσίας και ότι η Τουρκία «το δέχτηκε ασμένως». «Η "Αστάνα" είναι σε κάθε περίπτωση το μόνο σχήμα που έχει επιβιώσει για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία. Τώρα σχεδιάζουμε μια συνάντηση ανάμεσα στους τέσσερις υπουργούς Εξωτερικών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμιραμπντολαχιάν. Και πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ότι η Ρωσία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια προκαταρκτική συνάντηση για την προετοιμασία της τετραμερούς συνάντησης στη Μόσχα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη η ρωσική διπλωματία διοργάνωσε την πρώτη μετά από πολλά χρόνια κοινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ρωσίας, Συρίας και Τουρκίας.

Την Τρίτη, ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται στη Μόσχα για επίσκεψη ο Σύρος Πρόεδρος Μπ. Ασαντ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν.

Νεκροί από επίθεση με drone

Στο μεταξύ, χτες, ένα 24ωρο μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου, η οποία το έθεσε εκτός λειτουργίας, καταγράφηκε έκρηξη στην ανατολική Συρία.

Η έκρηξη προκλήθηκε από βομβαρδισμό της περιοχής Ντέιρ Εζόρ με τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 3 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 8. Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, μετέδωσε ότι το κτίριο που βομβαρδίστηκε χρησίμευε ως βάση Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ