Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συνεχίζονται οι απεργίες σε μια σειρά κλάδους

Εκατομμύρια διαδηλωτές συμμετείχαν στις προχτεσινές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Από την προχτεσινή διαδήλωση στη Χάβρη
Από την προχτεσινή διαδήλωση στη Χάβρη
Με αποφασιστικότητα κλιμακώνεται ο αγώνας των εργαζομένων στη Γαλλία για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν, καθώς συνεχίζονται 24ωρες απεργίες σε μια σειρά κλάδους, μετά και από τις προχτεσινές, μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, όπου εκτιμάται ότι 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους 270 πόλεων όλης της χώρας!

Σε κλάδους όπως τα Λιμάνια, αλλά και η Ενέργεια (σε διυλιστήρια και άλλους κρίσιμους χώρους παραγωγής), οι απεργιακές φρουρές των εργαζομένων στήθηκαν και χτες στο πόστο τους, καθώς οι Ομοσπονδίες των αντίστοιχων κλάδων έχουν αποφασίσει 24ωρες απεργίες μέχρι το τέλος της βδομάδας, διαμηνύοντας πως δεν μπορεί να γίνουν δεκτές ανατροπές που επιβάλλουν δουλειά μέχρι να φτάσουν οι εργάτες με το ένα πόδι στον τάφο! Γιατί αυτό ουσιαστικά συνεπάγονται οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που επιφέρει το κυβερνητικό σχέδιο, αυξάνοντας τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 που είναι σήμερα στα 64, με απαραίτητη προϋπόθεση για πλήρη σύνταξη τα 43 χρόνια δουλειάς, σε συνθήκες που «απογειώνονται» οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η υποαπασχόληση, το συνολικότερο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων ανέδειξε και η ακόμα πιο αυξημένη συμμετοχή στις προχτεσινές διαδηλώσεις, ειδικά σε σημαντικά βιομηχανικά κέντρα. Σύμφωνα με στοιχεία των συνδικάτων που αναπαρήγαγαν μια σειρά γαλλικά ΜΜΕ, στο Παρίσι την Τρίτη διαδήλωσαν 700.000 άνθρωποι (από 500.000 στη μεγάλη απεργία στις 31 Γενάρη). Στη Μασσαλία, 245.000 (από 205.000). Στην Μπορντό 100.000 άνθρωποι (από 75.000). Στη Νάντη, 75.000 (από 65.000). Στην Τουλούζη, 120.000 (από 80.000). Στη Λιλ 100.000 (από 70.000).

Λιμενεργάτες περιφρουρούν την απεργία, χτες, στη Δουνκέρκη
Λιμενεργάτες περιφρουρούν την απεργία, χτες, στη Δουνκέρκη
Παράλληλα προχωρούν πρωτοβουλίες συντονισμού αγωνιστικών συνδικάτων, όπως η σύσκεψη που έγινε στα τέλη της περασμένης βδομάδας, με εκατοντάδες εκλεγμένους συνδικαλιστές και νέες απεργιακές αποφάσεις από τις Ομοσπονδίες εργαζομένων σε Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια και Ορυχεία, Μεταφορές, Λιμάνια και Αποβάθρες, Γυαλί και Κεραμεικά.

Η σκυτάλη σήμερα σε μαθητές και φοιτητές

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την πολιτική που μετατρέπει το ίδιο το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση σε «προνόμιο» για όλο και λιγότερους. Χαρακτηριστικά, πικέτα διαδηλωτών στην Γκρενόμπλ περιέγραφε διαλόγους από ένα μέλλον όπου οι νεότερες γενιές θα ρωτούν: «Πες μου γιαγιά: Πώς είναι να παίρνεις σύνταξη;».

Σήμερα, εκτός από τις απεργίες που συνεχίζονται σε αρκετούς χώρους, τη σκυτάλη του αγώνα παίρνει και η νεολαία, με τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει μαθητές και φοιτητές.

Από τις αρχές της βδομάδας έχουν ξεκινήσει νέες καταλήψεις σε σχολεία, για την απόσυρση του νομοσχεδίου, με τους μαθητές να αντιδρούν σε όσους τους επικρίνουν επειδή νοιάζονται για ζητήματα τόσο ...«μακρινά».

Μιλώντας στο δίκτυο BFMTV, ο μαθητής Λυκείου Σεμπαστιέν, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά, μας δυσαρεστούν όσοι σκέφτονται ότι επειδή είμαστε νέοι, το θέμα δεν μας αφορά. Δεν μένουμε για όλη τη ζωή μας νέοι, κάποια μέρα θα έρθει και η δική μας σειρά. Δεν θέλουμε αυτά τα μέτρα, δεν θέλουμε να δουλεύουμε μέχρι τα 64 μας, τα 67 ή ακόμα και τα 70. Οταν συμμετέχουμε κι εμείς στις κινητοποιήσεις και υπάρχει κόσμος που μας στηρίζει και με τον οποίο συμπαρατασσόμαστε, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι σημαντικό για να δείξουμε επίσης ότι η νέα γενιά συμμετέχει, δεσμεύεται αλλά και είναι έτοιμη να αγωνιστεί, ακόμα κι αν μερικοί μας αντιμετωπίζουν ως "μικρά παιδιά"...».

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση συνεχίζει ανένδοτη να μελετά πώς θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, που υπερασπίστηκε τις ανατροπές με νέο εκβιασμό. Οπως είπε «δεν είναι απλό να δουλέψει κανείς δυο χρόνια παραπάνω για να βγει σε σύνταξη», αλλά «ευθύνη μας είναι να διασφαλίσουμε το μέλλον του συνταξιοδοτικού μας συστήματος», ενώ απείλησε ότι αν δεν αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων και θα μειωθούν οι παροχές των ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ