Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σύνοδος ηγετών της AUKUS στις ΗΠΑ, με το βλέμμα στην Κίνα

Στο προσκήνιο η προμήθεια αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία

Από την ανακοίνωση συγκρότησης της AUKUS, τον Σεπτέμβρη του 2021

Copyright 2021 The Associated

Από την ανακοίνωση συγκρότησης της AUKUS, τον Σεπτέμβρη του 2021
Την κλιμάκωση των στρατιωτικών και άλλων σχεδιασμών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την αντιπαράθεση με την Κίνα στην κρίσιμη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αποτυπώνει η Σύνοδος Κορυφής της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, εκεί όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχτεί τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Ρ. Σούνακ, και της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζι.

Η συνάντηση των τριών ηγετών θα πραγματοποιηθεί λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι «δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας».

Στο επίκεντρο των επαφών της AUKUS αναμένεται να βρεθεί, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, η προμήθεια 8 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία από τις ΗΠΑ. Ο Αλμπανέζι - που πριν τις ΗΠΑ θα επισκεφτεί την Ινδία - έχει μιλήσει για «το μεγαλύτερο άλμα εμπρός» που έχει κάνει ποτέ η χώρα του αναφορικά με τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Με χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν τον στρατιωτικό ρόλο της Αυστραλίας ευρύτερα στον Ειρηνικό, τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια είναι δύσκολο να εντοπιστούν, μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για μεγάλες περιόδους και να φέρουν εξελιγμένους πυραύλους Κρουζ. Ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια θα δώσουν στην Αυστραλία τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις ή αντεπιθέσεις βαθιά στο έδαφος οποιουδήποτε εχθρού σχεδόν απροειδοποίητα.

Τα σχέδια της AUKUS έχουν προκαλέσει από την πρώτη στιγμή την αντίδραση της Κίνας, που έκανε λόγο για «στρατιωτικοποίηση της περιφέρειας», ενώ και η Μόσχα επικρίνει τη Δύση. Πριν λίγες μέρες, από γεωπολιτικό φόρουμ που έγινε στο Νέο Δελχί, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ανέφερε ότι «δυστυχώς, παίκτες από άλλες περιοχές, στο πλαίσιο των αποκαλούμενων "Στρατηγικών για τον Ινδο-Ειρηνικό" που καταρτίζουν, της AUKUS και της "Quad" (σ.σ. ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία), προσπαθούν να στρατιωτικοποιήσουν» την περιοχή. Ειδικότερα επέκρινε την προσπάθεια των ΗΠΑ για σταθεροποίηση σχημάτων όπως το «ASEAN συν Quad», ως ανοιχτή προσπάθεια για «καταστροφή της Συνόδου της Ανατολικής Ασίας», αφού «με άλλα λόγια θα πρόκειται για μια Σύνοδο της Ανατολικής Ασίας χωρίς Ρωσία και Κίνα».

Σχέδιο συνάντησης του Μακάρθι με την Πρόεδρο της Ταϊβάν

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ αναμένεται τις επόμενες μέρες και η Πρόεδρος της Ταϊβάν, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, που φέρουν τη Τσάι Ινγκ Γουέν έτοιμη να συναντήσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι. Η συνάντηση αναφέρεται ότι θα γίνει στην Καλιφόρνια - και όχι στην αμερικανική πρωτεύουσα ή στην Ταϊπέι, όπως έκανε τον Αύγουστο η προκάτοχος του Μακάρθι, Ν. Πελόζι - σε μια προσπάθεια της αμερικανικής ηγεσίας να διατηρήσει σχετικά «πιο χαμηλούς τόνους».

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν το περασμένο καλοκαίρι είχε θεωρηθεί παραβίαση «κόκκινης γραμμής» από το Πεκίνο, οδηγώντας σε μεγάλη ένταση της κινεζικής στρατιωτικής κινητικότητας στα Στενά της Ταϊβάν και ουσιαστικά σε στρατιωτική περικύκλωση του νησιού.

Βέβαια, ήδη η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ δήλωσε ότι «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τα νέα» και «έχουμε καταθέσει επίσημο αίτημα στην αμερικανική πλευρά, ζητώντας διευκρινίσεις». Πρόσθεσε δε πως «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αφοσίωση της κινεζικής κυβέρνησης να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα (...) Η αληθινή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβαν είναι οι αποσχιστικές δυνάμεις "για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν"».

Τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου προκάλεσαν, τέλος, και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Βερολίνο ετοιμάζεται να αποκλείσει κινεζικές εταιρείες από το γερμανικό δίκτυο τηλεφωνίας 5G. Ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας εξέφρασε «βαθύ προβληματισμό» και «έντονη δυσαρέσκεια» απέναντι σε εκτιμήσεις που συνδέουν την παρουσία κινεζικών εταιρειών στον συγκεκριμένο κλάδο με την πρόσβαση των κινεζικών υπηρεσιών κατασκοπείας σε «ευαίσθητα δεδομένα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ