Πέμπτη 9 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παζάρια για τον ρόλο του HDP

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, ως κοινού υποψηφίου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία από το λεγόμενο «τραπέζι των 6» (εκλογική συνεργασία 6 κομμάτων της τουρκικής αστικής αντιπολίτευσης), φαίνεται πως εντείνονται τα παζάρια των εν λόγω δυνάμεων και με το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Υπενθυμίζεται ότι ο συμπρόεδρος του HDP, Μ. Σανκάρ, έσπευσε να συγχαρεί τον Κιλιτσντάρογλου για την υποψηφιότητά του αλλά και να του απευθύνει κάλεσμα να συναντηθούν στα γραφεία του HDP. Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν μας ενδιαφέρει να επιβάλουμε το πρόγραμμά μας», αλλά «στόχος μας είναι να πετύχουμε έναν συμβιβασμό που θα διασφαλίσει τη δημοκρατική αλλαγή».

Συγχαρητήρια έστειλε στον Κιλιτσντάρογλου για την υποψηφιότητά του και ο φυλακισμένος, πρώην συμπρόεδρος του HDP, Σ. Ντεμιρτάς.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής του ΙΥΙ, Μεράλ Ακσενέρ - η οποία προέρχεται από το εθνικιστικό MHP - όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι το HDP δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο μιας κυβέρνησης που θα σχηματίζουν οι «6», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το CHP μπορεί να συναντιέται με το HDP (...) Είναι άλλο ο διάλογος».

Ολα αυτά ενώ δημοσκόπηση που έκανε στις 4 - 6 Μάρτη (πριν ανακοινωθεί δηλαδή η υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου) η «ORC Research» εμφανίζει τον ηγέτη του CHP να προηγείται με 56,8% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 43,2% του Ρ. Τ. Ερντογάν, σημερινού Προέδρου της χώρας και επικεφαλής του κόμματος ΑΚΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ