Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες απεργίες στη Βρετανία

Από την απεργιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο

PA

Από την απεργιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο
Νέες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν το τελευταίο 48ωρο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη Βρετανία.

Με αφορμή την παρουσίαση του προσχεδίου του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ειδικευόμενοι γιατροί, δάσκαλοι, λέκτορες και ερευνητές πανεπιστημίων, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου, δημοσιογράφοι του BBC, εργαζόμενοι στις αποθήκες της «Amazon» κ.ά., πήραν τη θέση τους στο απεργιακό μέτωπο.

Κοινό βασικό αίτημα όλων των εργαζομένων είναι μισθολογικές αυξήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό που τρέχει με 10%, αλλά και αιτήματα που αφορούν τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και καλύτερα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Αργά χτες βράδυ, συνδικάτα υγειονομικών (νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρων κ.ά.), ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για μισθολογικές αυξήσεις. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αύξηση 5% στους μισθούς και την παροχή ορισμένων εφάπαξ επιδομάτων.

Χτες, στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Τζ. Χαντ παρουσίασε το νέο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλη, υποστηρίζοντας πως «θα αποφευχθεί η τεχνική ύφεση» το 2023 (δηλαδή ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης επί δύο συναπτά τρίμηνα).

Μεταξύ των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Χαντ είναι η αύξηση του «αμυντικού» προϋπολογισμού κατά 11 δισ. λίρες την επόμενη πενταετία. Ως εκ τούτου, οι στρατιωτικές δαπάνες θα αντιστοιχούν στο 2,25% του ΑΕΠ έως το 2025.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ