Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Στο τραπέζι η επέκταση και μονιμοποίηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας

Θετικός στη μόνιμη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία και στην πιθανή δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων (πέραν της ρωσικής ναυτικής βάσης στο Ταρτούς και των αεροπορικών βάσεων στο Χμέιμιμ και στο αλ Τζάραχ) εμφανίστηκε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπ. Ασαντ, σε συνεντεύξεις του σε ρωσικά ΜΜΕ, με αφορμή την επίσκεψή του στη Ρωσία.

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες στο ρωσικό δίκτυο «Russia Today» (RT) και στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik», χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Ρωσία «πολύ σημαντική» καθώς εκτίμησε ότι «εξελίσσει κοινές αντιλήψεις σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο». Υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του «αναγνωρίζει τα νέα σύνορα» της Ρωσίας, αναφερόμενος στην προσάρτηση ουκρανικών περιοχών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Μιλώντας στο «Sputnik» ο Σύρος ηγέτης τόνισε ότι οι τρίωρες συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, «θα ανοίξουν τον δρόμο για μία νέα φάση στις διμερείς σχέσεις». Πρόσθεσε πως συμφώνησαν 40 επενδυτικά σχέδια σε τομείς όπως η Ενέργεια, οι μεταφορές, η οικιστική ανάπτυξη, η βιομηχανία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανής συνάντησής το με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Ασαντ ανέφερε ότι αυτό εξαρτάται από την «πλήρη, ξεκάθαρη και δίχως καμία σύγχυση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος». Απαίτησε επίσης από την Τουρκία να «σταματήσει την υποστήριξη της τρομοκρατίας» και να αποκαταστήσει την κατάσταση στη βόρεια Συρία όπως ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια κλιμάκωση της συρο-ρωσικής στρατιωτικής «συνεργασίας», τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα του δεν θα πρέπει να συνδέονται με το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας γιατί αυτό είναι κάτι προσωρινό. «Η ρωσική στρατιωτική παρουσία σε οποιαδήποτε χώρα δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε μία προσωρινή βάση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία είναι σημαντική και συνδέεται με την διεθνή ισορροπία δυνάμεων σε μία χώρα της Μεσογείου». «Πιστεύουμε πως η επέκταση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία είναι κάτι καλό», δήλωσε ο Ασαντ, προσθέτοντας με νόημα: «Πιστεύουμε πως, αν η Ρωσία έχει την επιθυμία να επεκτείνει τις βάσεις ή να αυξήσει τον αριθμό τους, το ζήτημα είναι τεχνικό ή επιμελητείας».

Ο Ασαντ ευχαρίστησε επίσης τον Ρώσο Πρόεδρο για τη βοήθεια που προσέφερε στη Συρία μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό.

Νωρίτερα, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η ματαίωση της προγραμματισμένης γι' αυτήν τη βδομάδα συνάντησης των υφυπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας στη Μόσχα.

  • Την Κυριακή ολοκληρώνονται τα κοινά ναυτικά γυμνάσια που ξεκίνησαν την Τετάρτη ναυτικές δυνάμεις της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας στον Κόλπο του Ομάν. Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι οι ασκήσεις θα βοηθήσουν «στην εμβάθυνση της πρακτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού των χωρών που συμμετέχουν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ