Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ
«Ισους όρους ανταγωνισμού» σε μια «περίπλοκη σχέση» ψάχνουν οι Ευρωπαίοι

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, στο βήμα του Φόρουμ Μποάο

Copyright 2023 The Associated

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, στο βήμα του Φόρουμ Μποάο
Τις εντεινόμενες αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη σχέση ΕΕ - Κίνας ανέδειξε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ινστιτούτου Mercator για τη Μελέτη της Κίνας, χαρακτήρισε τη σχέση Πεκίνου - Βρυξελλών μια «από τις πιο περίπλοκες και σημαντικές». Πρόσθεσε δε ότι «η σχέση μας είναι υπερβολικά σημαντική για να τη θέσουμε σε κίνδυνο μη προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή δέσμευση (...) Δεν πρέπει να αποκοπούμε από την Κίνα, όμως οφείλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους».

Οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα είναι κομβικής σημασίας για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ωστόσο στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανταγωνισμών του ευρωατλαντικού μπλοκ, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, με το Πεκίνο, αυξάνονται «ανησυχίες» για το μέλλον αυτών των σχέσεων.

Προσδιορίζοντας τη στάση της Κίνας στον πόλεμο της Ουκρανίας ως έναν βασικό παράγοντα στα παζάρια της ΕΕ με το Πεκίνο, η πρόεδρος της Κομισιόν έβαλε στο στόχαστρο τη σχέση Κίνας - Ρωσίας: «Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς (...) Αντί να αναστατωθεί από την ωμή και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Σι διατηρεί τη "χωρίς όρια" φιλία του με τη Ρωσία του Πούτιν», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμα ότι «η Κίνα έχει γίνει πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό», ενώ διατυπώνοντας το προφανές, ανέφερε ότι το Πεκίνο έχει στόχο «μια αλλαγή της διεθνούς τάξης, με την Κίνα στο κέντρο». Οπως είπε, «οφείλουμε να προετοιμαστούμε για έναν επαναπροσδιορισμό των πιο σημαντικών διακυβευμάτων και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας έναντι της Κίνας».

Στις σχέσεις ΕΕ - Κίνας αναφέρθηκε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, εκτιμώντας ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα, και κατ' επέκταση οι σχέσεις ανάμεσα στην Ισπανία και την Κίνα, δεν χρειάζεται να χαρακτηρίζονται από συγκρούσεις». Ζήτησε ακόμα «διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και πλήρους αμοιβαιότητας μεταξύ εταίρων», ζητώντας «άνοιγμα της Ανατολής έτσι ώστε η Δύση να μη χρειαστεί να κλειστεί στον εαυτό της»...

Ο Σάντσεθ μίλησε από το βήμα του «Φόρουμ του Μποάο», της ετήσιας συνάντησης που ξεκίνησε το 2001 και εμφανίζεται ως «ασιατική Διάσκεψη του Μονάχου», στην κινεζική επαρχία Χαϊνάν. Μετά το Φόρουμ ο Σάντσεθ θα έχει σειρά επίσημων επαφών στο Πεκίνο.

Για «μεταρρύθμιση και άνοιγμα» δεσμεύεται η Κίνα

Από τη μεριά της Κίνας, ο πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ, μιλώντας στο Φόρουμ, έσπευσε να σχολιάσει ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις» αποτελούν τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ δεσμεύτηκε ότι «ανεξάρτητα από τις αλλαγές που καταγράφονται στον κόσμο, εμείς θα εφαρμόζουμε πάντα πολιτικές μεταρρύθμισης και ανοίγματος».

Τόνισε ακόμα ότι «εμείς θα θεσπίσουμε σειρά νέων μέτρων, επεκτείνοντας την πρόσβαση στην αγορά και βελτιστοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να ξεσπάσουν «ένοπλες συρράξεις», γιατί τότε θα χαθούν οι ευκαιρίες που διανοίγονται για το μέλλον της περιφέρειας...

Στο μεταξύ, λίγες μέρες μετά τις επίσημες επαφές των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας στη Μόσχα, όπου ξεκαθάρισαν ότι ιεραρχούν ψηλά την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε όλα τα επίπεδα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ταν Κεφέι, δήλωσε χτες πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πρόθυμες να εργαστούν με τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις και σε «πρωτοβουλίες παγκόσμιας ασφάλειας»... Οι δύο χώρες «θα εμβαθύνουν τη στρατιωτική εμπιστοσύνη και θα διασφαλίσουν από κοινού τη διεθνή αμεροληψία και δικαιοσύνη», ανέφερε, μιλώντας και για νέα κοινά γυμνάσια που θα οργανωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ