Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγάλη αύξηση στα δάνεια «διάσωσης» που χορηγεί το Πεκίνο

Ακόμα μια σημαντική πτυχή του εντεινόμενου ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα αντανακλούν τα στοιχεία για τη μεγάλη αύξηση των δανείων «διάσωσης» που χορηγεί το Πεκίνο σε μια σειρά «αναπτυσσόμενες» χώρες που απειλούνται με χρεοκοπία, ιδίως σε αυτές που συμμετέχουν στο τεράστιο κινεζικό πρόγραμμα υποδομών και επενδύσεων «Belt and Road Initiative» (γνωστή και ως σύγχρονοι «δρόμοι του μεταξιού»).

Σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από το αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο AidData, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Harvard Kennedy School και το Institut Kiel για την παγκόσμια οικονομία, τα δάνεια «διάσωσης» που χορηγούνται από την Κίνα αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά την περίοδο 2016 - 2021, στη διάρκεια της οποίας συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ποσού που έχει διατεθεί σε διάστημα 20 ετών.

Μέσα στην τελευταία 20ετία, το Πεκίνο έδωσε 240 δισ. δολάρια σε δάνεια «διάσωσης» προς 22 αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονταν σε κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Μόνο την τριετία 2019 - 2021, το Πεκίνο χορήγησε τέτοια δάνεια αξίας 104 δισ. δολαρίων.

Σε σύγκριση με το ΔΝΤ και τη στήριξη σε ρευστότητα που προσφέρει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), το ποσό που έχει διαθέσει μέχρι στιγμής η Κίνα σε δάνεια «διάσωσης» από πτώχευση παραμένουν χαμηλά, αλλά αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, τονίζεται στην έκθεση, ενώ επισημαίνονται οι πολιτικές προεκτάσεις από αυτήν την εξέλιξη.

Ανάμεσα στους παραλήπτες των δανείων που αυξάνουν τη διεθνή επιρροή του Πεκίνου, συμπεριλαμβάνονται η Αργεντινή, η Λευκορωσία, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Βενεζουέλα κ.ά.

Τα δάνεια αυτά χαρακτηρίζονται ως «αδιαφανή» και με επιτόκια που διαμορφώνονται στο 5% κατά μέσο όρο, έναντι 2% για τα δάνεια του ΔΝΤ.

«Το Πεκίνο έχει βάλει στόχο έναν περιορισμένο αριθμό πιθανών αποδεκτών και σχεδόν το σύνολο των κινεζικών δανείων διάσωσης κατευθύνεται προς χώρες των Νέων Δρόμων του Μεταξιού μεσαίου ή μικρού εισοδήματος, αλλά με σημαντικά χρέη έναντι κινεζικών τραπεζών», αναφέρει η έκθεση.

Συμφωνία Κίνας - Βραζιλίας για εμπόριο δίχως δολάριο

Στο μεταξύ, διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι Κίνα και Βραζιλία υπέγραψαν συμφωνία για την πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών στα δικά τους νομίσματα, με κινεζικά γουάν και βραζιλιάνικα ρεάις, παρακάμπτοντας το αμερικανικό δολάριο.

Οι δύο χώρες εντάσσονται στο σχήμα BRICS (μαζί με τη Ρωσία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική), ενώ η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας ήδη από το 2009. Το 1/5 των εισαγωγών της Βραζιλίας προέρχεται από την Κίνα, ενώ αντίστοιχα το 1/3 των εξαγωγών της Βραζιλίας κατευθύνεται στην κινεζική αγορά.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, συνοδευόμενος από πολυμελή κυβερνητική και επιχειρηματική αντιπροσωπεία, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι για λόγους υγείας.

ΕΕ: Συμφωνία για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ έως το 2030

Σε συμφωνία για αύξηση της χρήσης Ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές κατέληξαν χτες διαπραγματευτές της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της χρήσης ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Η απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποφάσεων της ΕΕ για επιτάχυνση των «πράσινων» μπίζνες, με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιχείρηση απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Οπως ανακοινώθηκε, έως το 2030 η ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της Ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο της ΕΕ για μερίδιο της Ανανεώσιμης Ενέργειας 32% μέχρι το 2030.

Η ΕΕ έπαιρνε το 2021 το 22% της Ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, όμως το ποσοστό αυτό διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Η Σουηδία έρχεται πρώτη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, καθώς παίρνει το 63% της Ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα, στην Ολλανδία και την Ιρλανδία οι Ανανεώσιμες Πηγές εξασφαλίζουν λιγότερο από το 13% της Ενέργειας που χρησιμοποιούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνίες για επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων (2023-06-13 00:00:00.0)
Υποσχέσεις Σι για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα (2018-09-04 00:00:00.0)
Προχωράνε οι κοινές μπίζνες (2014-12-30 00:00:00.0)
Ενίσχυση καπιταλιστικών σχέσεων (2012-11-24 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις και ανταγωνισμοί (2012-09-01 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ρουσέφ με σειρά συμφωνιών (2011-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ