Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνελεύσεις εργαζομένων και νέες απεργιακές αποφάσεις

Γενικές Συνελεύσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές και πολλούς κλάδους εργαζομένων στη Γαλλία, ενόψει και της νέας 24ωρης απεργίας που έχουν ήδη αποφασίσει πολλές Ομοσπονδίες για την Πέμπτη 6 Απρίλη, μετά από κάλεσμα σε νέα «μέρα αγωνιστικών δράσεων και απεργιών» από το Συντονιστικό των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενάντια στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο.

Μετά τις 10 πανεθνικές απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Γενάρη μέχρι σήμερα, με μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, τις αγωνιστικές διαθέσεις αναδεικνύουν και οι απεργίες που συνεχίζονται σε πολλούς κλάδους και μεγάλους χώρους δουλειάς για πολλές μέρες.

Χτες, οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο της «TotalEnergies» στο Γκονφρεβίγ (κοντά στη Χάβρη, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας) αποφάσισαν σε Γενική Συνέλευση νέα απεργία, μέχρι και το μεσημέρι της επόμενης Δευτέρας, ενώ ήδη οι απεργίες στη Χημική Βιομηχανία «τρέχουν» από τις αρχές Μάρτη.

Χαρακτηριστική είναι και η αλληλεγγύη που εκφράζεται έμπρακτα σε κλάδους όπου η κυβέρνηση άρχισε εδώ και καιρό να στέλνει χαρτιά επιτάξεων. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, χτες βρέθηκαν στο πλευρό τους εργαζόμενοι από σταθμούς παραγωγής Ενέργειας σε Φλαμανβίγ, Πενλί, Παλουέλ, εργαζόμενοι από άλλα εργοστάσια του κλάδου, όπως των «Renault Sandouville», «Chevron Oronite», «Safran», αλλά και σιδηροδρομικοί, λιμενεργάτες.

Απόφαση για νέα απεργία πήραν μετά από συνέλευση και οι εργαζόμενοι στο διυλιστήριο της «Esso ExxonMobil», στην ίδια περιοχή (Νορμανδία).

Η σημασία να συνεχιστεί ο αγώνας και να οργανωθεί σε γόνιμη κατεύθυνση εκφράζεται από αντιπροσώπους και στις εργασίες του συνεδρίου της CGT που ολοκληρώνονται σήμερα.

Θυμίζουμε ότι η πρωθυπουργός, Ελ. Μπορν, έχει καλέσει σε συνάντηση τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, ενώ συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες καλούν σε «αναβολή» της εφαρμογής του νόμου και εκφράζουν ανησυχία για την «κοινωνική συνοχή».

Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, προκάλεσε και χτες μιλώντας για «διαμαρτυρίες» που «υπάρχουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλα να σταματήσουν». Κατηγόρησε μάλιστα ξανά τους διαδηλωτές για «φαινόμενα βίας», όταν τις τελευταίες βδομάδες εκτυλίσσεται ένα όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής...

Σημειωτέον, τα παραπάνω τα είπε παρουσιάζοντας νέους άξονες στην πολιτική της κυβέρνησης για το νερό, μιλώντας για νέους «περιορισμούς» που «αναγκαστικά χρειάζονται». Μεταξύ άλλων ανήγγειλε μέτρα για να αποτραπούν οι «δαπάνες στο νερό» κ.τ.λ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες τουλάχιστον δύο από σχεδόν 200 τραυματισμένους διαδηλωτές έπεσαν σε κώμα, επειδή διαδήλωσαν μαζί με χιλιάδες κατά της δημιουργίας μεγάλων αποταμιευτήρων νερού που προορίζονται για αγροτοβιομηχανίες...

Γερμανία: Κυβέρνηση και δήμοι απορρίπτουν τα δίκαια αιτήματα των απεργών

Στη Γερμανία, σε αποτυχία κατέληξαν οι τελευταίες διαπραγματεύσεις των συνδικάτων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα με την κυβέρνηση και τους δήμους στον τρίτο και τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Επειτα από εντατικές συνομιλίες τριών ημερών, η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di και η Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων dbb ανακοίνωσαν ότι η τελευταία προσπάθεια συνεννόησης απέτυχε, καθώς οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις διεκδικούν αυξήσεις 10,5% και τουλάχιστον επιπλέον 500 ευρώ μηνιαίως, ενώ η τελευταία προσφορά της εργοδοσίας προβλέπει αυξήσεις 8% με ελάχιστο ποσό αύξησης 300 ευρώ μηνιαίως και μια εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ.

Για τους χαμηλόμισθους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους η ελάχιστη αύξηση των 500 ευρώ στον μισθό τους «είναι ζωτικής σημασίας» και «θα αντισταθμίσει τον υψηλό πληθωρισμό», σημειώνουν τα συνδικάτα.

Η διαφορά παραπέμπεται τώρα στην «ανεξάρτητη διαιτησία» και τα συνδικάτα είναι υποχρεωμένα να τηρήσουν «εργασιακή ειρήνη», επομένως δεν θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις στον δημόσιο τομέα τις μέρες του Πάσχα, αλλά προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις μετά.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν τους μισθούς άνω των 2,4 εκατ. υπαλλήλων των δημοτικών υπηρεσιών και 134.000 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παίρνουν θέση στον απεργιακό αγώνα (2022-11-25 00:00:00.0)
Στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και δουλειά με δικαιώματα (2022-11-09 00:00:00.0)
Με επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών (2022-11-08 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι οργανώνουν αγώνες ζητώντας αυξήσεις μισθών και δικαιώματα (2022-07-09 00:00:00.0)
Απεργιακές κινητοποιήσεις στο δημόσιο (2014-03-28 00:00:00.0)
Με αφορμή την απεργία στα ΕΛΠΕ (2011-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ