Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο εξωτερικό

Βερολίνο
Βερολίνο
Εκδήλωση τιμής έγινε και στο ομώνυμο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού με ευθύνη του σχολείου και συμμετείχαν οι μαθητές. Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται η προτομή του Νίκου Μπελογιάννη.

Ο Βίκτωρ Φαρατζής, γραμματέας της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, στην ομιλία του τόνισε ότι επτά δεκαετίες μετά, η προσφορά του Νίκου Μπελογιάννη είναι ζωντανή και στο ίδιο το χωριό που φέρει το όνομά του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Βερολίνο πραγματοποίησαν εκδήλωση στο μνημείο του Ν. Μπελογιάννη, που είναι τοποθετημένο στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστήμιου Τεχνικής και Οικονομίας (HTW) στο Ανατολικό Βερολίνο.

Το μνημείο - άγαλμα φιλοτέχνησε ο Γερμανός γλύπτης Rene Graetz το 1956, με πρωτοβουλία της πρυτανείας της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Στην επιγραφή του μνημείου αναγράφεται η χαρακτηριστική φράση από την απολογία του Μπελογιάννη: «Αγωνιζόμαστε για να έρθουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο. Για αυτόν το σκοπό αγωνιζόμαστε και αν χρειαστεί, θα θυσιάσουμε ακόμη και τη ζωή μας».


Χωριό Μπελογιάννης
Χωριό Μπελογιάννης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ