Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κερδίζει «πόντους» το βελγικό μοντέλο συντάγματος

Σημαντικό έδαφος κερδίζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση το βελγικό μοντέλο συντάγματος, βασικά στοιχεία του οποίου αξιοποιούνται ήδη στην επεξεργασία ιδεών για το Κυπριακό.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Διεύρυνσης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γκίντερ Φερχόιγκεν, θεωρεί πως το μοντέλο αυτό μπορεί να θεωρηθεί διέξοδος στο Κυπριακό, καθότι ισχύει ήδη σε μια χώρα - μέλος της Ενωσης.

Στις Βρυξέλλες σημειώνουν πως δε θα πρέπει να αναζητούνται φόρμουλες για το Κυπριακό αλλού, τη στιγμή που υπάρχει ένα μοντέλο, το οποίο λειτουργεί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το μοντέλο αυτό προωθείται στην περίπτωση της Κύπρου, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τις εξουσίες και το βαθμό αυτονομίας που έχουν οι ζώνες (υπάρχει δυνατότητα εμπορικών συμφωνιών των περιοχών με ξένες χώρες και οργανισμούς), καθώς επίσης και η συμμετοχή της χώρας στα όργανα της Ενωσης. Παρ' όλο που, όπως προκύπτει και από πρόσφατες εξελίξεις, το Βέλγιο αντιμετωπίζει προβλήματα σε ό,τι αφορά την ενιαία τοποθέτησή του σε θέματα που συζητούνται στην ΕΕ.

Η πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του μοντέλου αυτού άρχισε επί βελγικής προεδρίας (δεύτερο εξάμηνο του 2001), η οποία, εκτός των άλλων, οργάνωσε και σύναξη μεσολαβητών του Κυπριακού, για να ενημερωθούν για το σύνταγμα της χώρας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι και πρόσφατα (3-8 Μαρτίου) οργανώθηκε από το γνωστό νορβηγικό ινστιτούτο PRIO επίσκεψη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Βέλγιο, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του συστήματος. Η ομάδα επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, και περιοχές υπό διπλή μεικτή φλαμανδική και γαλλόφωνη διοίκηση.

Από την πλευρά των Τούρκων, τόσο η Αγκυρα όσο και ο Ντενκτάς δεν απορρίπτουν το βελγικό μοντέλο αλλά το συζητούν. Πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επεξεργαστεί φόρμουλες με βάση το βελγικό μοντέλο, ενώ ο Ντενκτάς φέρεται να παραπέμπει στο σύνταγμα αυτό σε σχέση και με τις χωριστές εμπορικές συμφωνίες που ζητά να έχει μετά από μια συμφωνία. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι «το δικό του κράτος θα μπορεί μετά τη λύση να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με την Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ