Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Καθημερινές οι δράσεις για το δικαίωμα του λαού στη δωρεάν Υγεία

Μαζική συγκέντρωση στα Γρεβενά, κινητοποιήσεις σήμερα σε άλλες περιοχές

Από τη συγκέντρωση στα Γρεβενά
Από τη συγκέντρωση στα Γρεβενά
Συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Μετά από κάλεσμα της Νοσοκομειακής Επιτροπής του ΓΝ Γρεβενών και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), σωματεία και άλλοι φορείς συμμετείχαν στη συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου και στα σχέδια συγχωνεύσεων - καταργήσεων και περαιτέρω μείωσης της παροχής περίθαλψης στον νομό.

Ενδεικτικό της οξυμένης κατάστασης στο ΓΝ Γρεβενών είναι ότι το Αναισθησιολογικό, το Παθολογικό, το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό Τμήμα, καθώς και η Αιμοδοσία, λειτουργούν με δύο γιατρούς, ενώ τα υπόλοιπα Τμήματα λειτουργούν οριακά, με επικουρικό προσωπικό. Η κατάσταση αναμένεται δε να χειροτερέψει με την αποχώρηση του ενός από τους δύο αναισθησιολόγους μέσα στον μήνα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Παναγιώτης Χρονόπουλος και ο Κωνσταντίνος Τσιπτσής εκ μέρους της Νοσοκομειακής Επιτροπής ΓΝ Γρεβενών, καθώς και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ Στέργιος Λιάμπας, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι πολιτικές υποχρηματοδότησης της Υγείας έχουν μετατρέψει το Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας και τόνισε: «Για εμάς η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, η απώλεια του δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη είναι "κόκκινο πανί" και απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους φορείς, στους συλλόγους, στην τοπική κοινωνία να συμμετέχουν στον αγώνα για στελέχωση του Νοσοκομείου με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας, και όχι μείωση, όπως προχώρησε η κυβέρνηση».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμα ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβε ομόφωνη απόφαση συμμετοχής στη συγκέντρωση, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, Δημήτρης Ψευτογκάς.

Συμμετείχαν επίσης με αποφάσεις τους το Σωματείο Οικοδόμων Γρεβενών, οι Σύλλογοι Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μισθωτών Τεχνικών και Δασκάλων Γρεβενών, η ΕΛΜΕ Γρεβενών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Σύλλογος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Γρεβενών.

Τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Σήμερα συγκέντρωση στην Ικαρία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας για τον λαό πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στην Ικαρία, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Χριστού Ραχών, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου ν. Σάμου και του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Οπως καταγγέλλουν οι φορείς, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των νησιωτών συνεχώς χειροτερεύει. «Οι προσλήψεις ιατρών που έγιναν το τελευταίο διάστημα είναι "σταγόνα στον ωκεανό" μπροστά στις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες μας και έγιναν κάτω από την πολύχρονη πίεση του λαϊκού κινήματος - χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 2ος παιδίατρος του Νοσοκομείου στον Αγ. Κήρυκο», σημειώνουν. Παράλληλα, το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Ευδήλου και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών «βουλιάζουν» κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, με τους φορείς να προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων, εκτός από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, των ΚΥ και των Περιφερειακών Ιατρείων, είναι η δημιουργία Πνευμονολογικής κλινικής και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Νοσοκομείο Ικαρίας, μαζικές προσλήψεις στο ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει όλο το 24ωρο όλο το νησί κ.λπ.

Ηράκλειο: Στάση εργασίας στο Βενιζέλειο

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη η Ενωση Εργαζομένων Βενιζέλειου ΓΝ Ηρακλείου (10 π.μ. - 1 μ.μ.), με ταυτόχρονη συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου. Πιο πρόσφατο παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν στο νοσοκομείο είναι η εξοργιστική απόλυση ειδικευόμενου ιατρού Γενικής - Οικογενειακής Ιατρικής, λόγω καθ' ομολογία διοικητικού λάθους (!) όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων που δρομολόγησαν και υπέγραψαν τη σύμβαση εργασίας και τον διορισμό του.

«Η μοναδική απάντηση των αρμοδίων είναι η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών τους έναντι της επίλυσης του ζητήματος», σημειώνει η Ενωση, προσθέτοντας ότι στο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει Τμήματα (π.χ. Ιατρείο Πήξης), άλλα βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης (Παιδιατρική, Ακτινολογικό, Ιατροπαιδαγωγικό κ.ά.) και άλλα υπολειτουργούν (ΜΕΘ, Αναισθησιολογικό, χειρουργεία).

Στο πλευρό των εργαζομένων του Βενιζέλειου στέκονται το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ